ОЦІНКА ІНВЕСТИЦІЙНОЇ ПРИВАБЛИВОСТІ БАНКІВСЬКОГО СЕКТОРУ США ДЛЯ МІНОРИТАРНИХ ІНВЕСТОРІВ: ТЕОРЕТИКО-ПРИКЛАДНИЙ АСПЕКТ - Моргачов, І.; Овчаренко, Є.; Овєчкіна, О.; Тищенко, В.; Тищенко, О. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Метою роботи є доведення доцільності для міноритарних інвесторів інвестицій в акції банків США тільки зі спекулятивними, а не інвестиційними намірами; виявлення причин недоцільності довгострокового інвестування в сектор за наявності фундаментальних сприятливих умов його розвитку. Банківський сектор США розглянуто як об’єкт довгострокового інвестування для інвесторів, що планують бути лише міноритарними акціонерами, у тому числі й для громадян України. Основними методами дослідження обрано графічний аналіз динаміки цін акцій ключових банків США і визначення середньорічного темпу зростання ринкової вартості їхніх акцій. Такий середньорічний темп росту вартості акцій відповідних банків порівнювався з динамікою фондового індексу S&P-500. Сектор характеризується сприятливими умовами розвитку, однак доведено доцільність для міноритарних інвесторів інвестицій в акції банків США тільки зі спекулятивними, а не інвестиційними намірами. Уточнено чинники недоцільності довгострокового інвестування у цей сектор за наявності фундаментальних сприятливих умов розвитку сектору в країні. Визначено, що спекулятивний характер інвестицій у банківський сектор США зумовлений відсутністю сталого довгострокового зростання акцій відповідних банків темпами, що перевищують темпи росту фондового індексу S&P-500. Уточнено основні причини, що гальмують сталий розвиток банківського сектору США і не дозволяють інвестиціям у цей сектор випереджати за ефективністю інвестиції в широкий ринок. Основними такими чинниками є суттєвий вплив на банківську діяльність як макроекономічних криз, так і криз за окремими секторами господарства, що є клієнтами банків. Оскільки клієнтами банків, як кредитори, є майже всі сектори господарства, то перелік можливих секторальних криз, які проєктуються на банківську систему пропорційно до обсягів кредитування, є досить суттєвим. Це робить інвестиції в банківський сектор більш ризиковими в порівнянні з інвестиціями в інші сектори економіки. Конкретизовано властивість банківського сектору США і його державного регулювання еволюціонувати в напрямі вдосконалення можливостей протидії економічним кризам. Така властивість зменшує достовірність прогнозів розвитку досліджуваного сектора аналогічно динаміці попередніх періодів і змушує планувати події за більш оптимістичним сценарієм. Визначено неоднорідність банківського сектору США за структурою активів і рівнем диверсифікації видів діяльності, що дозволяє різним чином окремим банкам країни проходити періоди економічних криз. Ключові слова: банківський сектор США, акції, фондовий індекс S&P-500, інвестиції, економічні кризи. Формул: 2; рис.: 0; табл.: 2; бібл.: 21.