РОЗВИТОК ПІДПРИЄМНИЦЬКОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ В ДИЗАЙН-ОСВІТІ - Базиль, Л.; Орлов, В.; Фурса, О.; Оружа, Л. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Метою статті є критичне осмислення сучасного стану дизайн-освіти, актуалізація підготовки майбутніх дизайнерів до започаткування власної справи й успішного ведення підприємництва в царині дизайну як передумови самореалізації фахівців в умовах становлення ринкової економіки, виявлення особливостей розвитку в них підприємницької компетентності та обґрунтування рекомендацій щодо змісту й кращих способів розвитку означеного феномену у професійній підготовці майбутніх дизайнерів. Теоретичне значення статті полягає в тому, що в ній проаналізовано сучасний стан функціонування дизайн-освіти з позицій підготовки студентської молоді до самореалізації в умовах становлення ринкової економіки й успішної професійної діяльності в суспільстві сталого розвитку, що є можливим на основі започаткування власної справи й успішного ведення бізнесу; розкрито суть основних напрямів і сучасних підходів до розвитку підприємницької компетентності здобувачів дизайн-освіти; визначено передумови ефективної підготовки майбутніх дизайнерів до підприємництва; проаналізовано емпіричні дані, отримані в результаті виконання багаторічних досліджень в Україні; констатовано основні напрями дизайну, що будуть успішними для підприємницької діяльності; запропоновано авторський зміст та ефективні способи розвитку підприємницької компетентності в дизайн-освіті. Практичне значення статті полягає в наведенні програми авторського модульного курсу, запровадження якого сприятиме розвиткові підприємницької компетентності майбутніх дизайнерів, а також запропоновано практичні приклади бізнес-планів і бізнес-проектів для сфери дизайну. Схарактеризовано особливості підприємницької діяльності в царині дизайну як процесу становлення самобутніх молодих творців інноваційних ідей і проєктів, авторів неординарних методик і технологій, винахідників нових способів і шляхів розвитку суспільства. Відповідно до кваліфікаційної характеристики професії визначені основні професійні функції дизайнера, систематизовані різні типи підприємців у сфері дизайну. Креативні та інноваційні творчі ідеї трансформуються підприємцями у сфері дизайну у стійкі бізнес-моделі, упроваджуються різні новаторські підходи. Сьогодні можна визначити широке коло підприємців культурного сектору, які ведуть діяльність за широким спектром напрямів у галузі культури і мистецтва, зайняті в різних галузях креативної індустрій. Розкрито проблеми і перспективи підготовки майбутніх дизайнерів до підприємницької діяльності, окреслено напрями подальших пошуків. Методологічною основою підготовки дизайнерів на сьогодні є сплав соціально-культурної, утилітарно-споживчої і естетично-підприємницької функцій дизайну. Підприємці у сфері дизайну повинні мати широкий світогляд, високий інтелектуальний потенціал і рівень культури, здатність до самовдосконалення, уміння творчо підходити до розв’язання проблем та обирати оптимальні варіанти рішень. Усе це має бути впроваджено в дизайн-освіту. Ключові слова: дизайн, підприємництво, підприємець, професійна підготовка, зміст професійної підготовки. Формул: 0; рис.: 0; табл.: 0; бібл.: 18.