МІНІМІЗАЦІЯ ПРОБЛЕМНИХ КРЕДИТІВ В БАНКАХ: ЕКОНОМІКО-ПРАВОВИЙ АСПЕКТ ДЕРЖАВНОГО РЕГУЛЮВАННЯ - Костюченко , О.; Стефанчук , М.; Коробцова , Д.; Сонюк , О. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Досліджується проблема управління непрацюючими кредитами у кредитних портфелях банків. На основі аналізу детермінантів проблемних кредитів зроблено висновок, що Україна як держава з економікою, що розвивається, розв’язати цю проблему без нормативно-правового регулювання не може. На основі статистичних даних продемонстровано, що за допомогою дозволу, заборони і зобов’язання вітчизняна банківська система змогла істотно зменшити частку проблемних кредитів. Відстоюється думка проте, що нормативна деталізація процесу управління проблемними активами дозволила банкам відповідно до нормативно визначеного життєвого циклу проблемного активу структурувати і поліпшити організацію роботи своїх підрозділів. Обґрунтовується, що економічні передумови формування непрацюючих кредитів залежать від різних факторів об’єктивного і суб’єктивного характеру, а управління проблемними кредитами прямо залежить від наявних у державі правових моделей розв’язання цієї проблеми. Державне регулювання життєвого циклу проблемного активу показало свою ефективність і тим підтвердило необхідність нормативно-правового впливу на процеси мінімізації проблемних кредитів в банках України. Ключові слова: непрацюючі кредити, проблемні активи, договірне регулювання, державний вплив, державний примус, правове регулювання. Формул: 0; рис.: 2; табл.: 0; бібл.: 12.