СТРАТЕГІЯ ФОРМУВАННЯ ТА РОЗВИТКУ ІННОВАЦІЙНОГО АГРОПРОМИСЛОВОГО КЛАСТЕРА РЕГІОНУ В УМОВАХ ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЇ ВЛАДНИХ ПОВНОВАЖЕНЬ - Попело, О.; Бутко , М.; Ревко A.; Гарафонова , О.; Рассказов O. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Досліджено основні процеси, які супроводжують функціонування інноваційних кластерних структур у сучасних умовах. Основною метою проведеного дослідження є розроблення стратегії формування та розвитку інноваційного агропромислового кластеру регіону в умовах децентралізації владних повноважень. У сучасних умовах господарювання об’єктивно необхідним виступають пошук і застосування нових, адекватних підходів до інноваційного розвитку агропромислових підприємств. Доведено, що найбільш вагомою формою реалізації потенціалу агропромислових підприємств є інноваційні кластери, які слід розглядати як сконцентровані за географічною ознакою й технологічно пов’язані географічною ознакою і технологічно нові суб’єкти господарювання, які формують на конкретній території територіально-виробничі комплекси. Обгрунтовано, що саме політика децентралізації владних повноважень є вагомим каталізатором кластерного розвитку, особливо агропромислового виробництва й економічної реанімації багатьох сільських територій. Досліджено завдання активізації процесів формування інноваційних агропромислових кластерів у регіонах України на національному і регіональному рівнях. Запропоновано блок-схему оцінки результатів кластеризаційного розвитку інноваційних агропромислових підприємств регіону. Розроблено концептуальну модель формування і розвитку інноваційного агропромислового кластеру регіону, яка базується на структурній модернізації економічного простору, розв’язанні економічних, соціальних та екологічних проблеми завдяки ефективному використанню наявних просторових ресурсів. Ключові слова: кластер, інновації, агропромислові підприємства, агропромисловий кластер агропромислового комплексу, децентралізація, виробниче ядро, інноваційне ядро. Формул: 7; рис.: 2; табл.: 1; бібл.: 12.