СТРАТЕГІЧНИЙ ФІНАНСОВИЙ МЕНЕДЖМЕНТ В ДІЯЛЬНОСТІ КОРПОРАЦІЙ - Решетник, Н.; Насікан , Н.; Клименко , О.; Cвітлична К.; Суслова , Т. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Обґрунтовано необхідність трансформації фінансових механізмів у формуванні нових підходів стратегічного управління. Визначено фактори впливу на розвиток стратегічної діяльності корпорацій і недоліки реалізації фінансових стратегій в умовах змін. Метою статті є визначення ефективної моделі стратегічного фінансового менеджменту корпорацій в сучасних умовах змін для вдосконалення системи стратегічного управління корпорацій. Методичною базою для розрахунків є рейтинги Global 100, Forbes, NPS benchmarks, Sustainable Ukraine, прикладні дослідження Професійної асоціації корпоративного управління, Центру «Розвиток КСВ». На основі аналізу стратегій розвитку світових стійких корпорацій-лідерів визначено основні стратегічні напрями їхньої діяльності. Для визначення вагомості складових стратегічного фінансового менеджменту корпорацій у забезпеченні стійкого розвитку проаналізовано фінансові показники світових лідерів-корпорацій (Chr. Hansen Holding A/S, Kering SA, Neste Corporation, Ørsted, GlaxoSmithKline plc) та українських лідерів-корпорацій (DP «NAEK «Enerhoatom», PrAT «Ukrhidroenerho», TOV «Kernel», IP «Koka Kola Beveridzhyz Ukraina Limited», «Karlsberh Ukraina»): ринкова капіталізація, прибуток, показник лояльності клієнтів / репутація бренду. У висновках зазначено про необхідність підвищення ефективності стратегічного фінансового менеджменту українських корпорацій у сучасних умовах змін, що потребує відстеження зовнішніх фінансових ризиків, постійного коригування стратегічних напрямів корпорацій з урахуванням концепції сталого (стійкого) розвитку Ключові слова: стратегічне управління, фінансовий менеджмент, корпорації, стійкий (сталий) розвиток. Формул: 1; рис.: 1; табл.: 2; бібл.: 14.