УДОСКОНАЛЕННЯ СИСТЕМИ ІНДИКАТОРІВ ВИМІРЮВАННЯ ЕКОЛОГІЧНОЇ СКЛАДОВОЇ СТАЛОГО РОЗВИТКУ РЕГІОНІВ - Байдала, В.; Бутенко , В.; Аврамчук , Л.; Аврамчук , Б.; Лошакова , Ю. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. За останнє десятиліття все ширше починає розповсюджуватися так зване «індикаторне мислення». Потреба мати інструмент для оцінки процесів, що відбуваються, дати їм ретроспективний аналіз і спробувати передбачити їхнє майбутнє вимагають формування відповідних індикаторів і кількісних показників. Ці тенденції яскраво проявляються в концепції сталого розвитку, яка ґрунтується на постулатах: розуміння взаємозв’язку між економікою, суспільством і довкіллям; підтримка справедливого розподілу ресурсів та збереження можливостей для цього покоління і всіх наступних. Потреби та інтереси людей не мають суперечити інтересам і потребам розвитку природи. Відображено дослідницьку ініціативу, орієнтовану на обробку даних для удосконалення системи індикаторів вимірювання екологічної складової сталого розвитку регіонів. Для характеристики, класифікації та прогнозування умов, які можуть призвести до сталого регіонального розвитку, досліджуваною територією було використано Полтавську область. Для розроблення методики та обробки даних було враховано чинну правову базу, національні дослідження, тим самим установлюючи параметри для ключових показників, потрібних для характеристики рівнів екологічного компонента сталого розвитку. Здійснено розрахунок інтегрального показника екологічної складової сталого розвитку Полтавської області та України на основі статистичних методів і даних, отриманих за період 2010—2020 років. Це дає можливість ухвалення управлінських рішень на рівні регіону, що, у свою чергу, дозволить провести аналіз причин їх відхилення від відповідних показників у цілому по країні. Запропонована система індикаторів сталого розвитку має перевагу, оскільки включені до неї показники показують вплив антропогенного навантаження не тільки на екосистему, а й вплив на господарську діяльність через деградацію природних ресурсів. Система також дозволяє оцінити рівень територіальної диспропорційності, виявити джерела найбільш негативних темпорально-територіальних екологічних впливів, оцінити ефективність реалізованих у регіоні управлінських рішень. Ключові слова: сталий розвиток, регіон, індикатори, інтегрований показник стійкості, методологія, оцінка. Формул: 0; рис.: 1; табл.: 2; бібл.: 21.