МАТЕМАТИЧНА МОДЕЛЬ ОЦІНКИ РИЗИКІВ ДЛЯ ПРОЕКТІВ ВИРОБНИЦТВА БІОДИЗЕЛЮ В СІЛЬСЬКОМУ ГОСПОДАРСТВІ УКРАЇНИ - Галицький , О.; Поленкова, М.; Федірець , О.; Брежнєва-Єрмоленко , О.; Ганзюк , С. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Одним із трендів розвитку ринку альтернативного моторного пального є виробництво і використання біопального, зокрема біодизелю. Біодизель вітчизняні аграрії використовують в основному власного виробництва. Зазначена ситуація стосується, перш за все, відсутності єдиного стандарту (нормативу) на технологію виробництва біодизелю й не закріплена жодним нормативно-правовим актом в Україні. В умовах функціонування ринку сільськогосподарські виробники зіштовхуються з різними чинниками ризику, зокрема нестабільність цін на пально-мастильні матеріали, монополізація окремих регіонів чи сегментів ринку трейдерами, низька якість пального тощо. Умови виробництва біодизелю, зазвичай, як й інші види економічної діяльності, потребують створення чи залучення трудових, фінансових і матеріальних ресурсів, що також впливає на зміну рівня ризику. Зазначені проблеми можна розв’язати шляхом пристосування й удосконалення чинного математичного апарату до оцінки ризиків для проєктів виробництва біодизелю сільськогосподарськими підприємствами. Основним нормативно-правовим актом, що дає можливість визначити та оцінити рівень ризику, є державний стандарт України «Керування ризиком. Методи загального оцінювання ризику», який слугував методологічним фундаментом проведеного дослідження. Ми запропонували використовувати три основні технологічні схеми виробництва біодизелю, а саме: циклічна схема виробництва із застосуванням каталізаторів; безкаталізаторна циклічна схема і багатореакторна безперервна схема. З метою аналізу кожної з наведених схем пропонуємо проводити аналіз доцільності здійснення інвестицій за рівнем їхньої ефективності та прив’язкою до ризиків упровадження інноваційних технологій. Розроблена методика передбачає обґрунтування вибору технологічного варіанта виробництва біодизелю. Для впровадження виробництва біодизелю, формування бізнес-планів, оцінки критичності для виробництва можливих збитків запропоновано алгоритм розрахунку ризиків. Використання методів векторної алгебри і нечіткої логіки при формуванні математичної моделі робить можливим оцінку вірогідностних покажчиків кожного ризику. Ключові слова: біодизель, ризики, математична модель, сільське господарство, оцінка ризиків, методи оцінки ризиків. Формул: 8; рис.: 0; табл.: 0; бібл.: 18.