ЕКОНОМІКА ТА УПРАВЛІННЯ РИЗИКАМИ ВИРОБНИЦТВА БІОПАЛИВА У СІЛЬСЬКОМУ ГОСПОДАРСТВІ - Перевозова I.; Самойлик , Ю.; Радченко , О.; Шпортюк , Н.; Демидова , М. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Розвиток ринку біопалива у світі має позитивну динаміку до зростання. Обґрунтування напрямів подальшого удосконалення методики управлінням виробництвом альтернативними видами палива відбувається з урахуванням політики зміни клімату та можливості зниження залежності від зовнішніх постачальників традиційних видів палива. Україна має сприятливі природно-кліматичні умови для розвитку виробництва нетрадиційних видів палива. Найбільш поширеними культурами, можливими для вирощування на українській території для цілей біопалива, є ріпак і кукурудза. Виходячи з матеріально-технічної бази і виробничих умов кращою сільськогосподарською культурою для культивування виступає ріпак. Тому об’єктом нашого дослідження було обрано виробництво біодизелю, що не вимагає суттєвих капітальних витрат з боку аграрних підприємств. Для цілей дослідження проведено групування ризиків за різними ознаками класифікації (операційні й виробничі; маркетингові; фінансові; юридичні й інфраструктурні; погодні; екологічні) і ваги їхнього впливу на результати функціонування аграрних підприємств. Побудовано структурну схему алгоритму автоматизованої оцінки впливу факторів ризику для розроблення основ аналізу та управління ризиками виробництва біодизелю. Наведена авторська методика розрахунків впливу комплексу ризиків ураховує граничні значення інтервалів нечітких величин. Для збереження родючості ґрунту і зменшення відповідних ризиків питома вага ріпаку в посівних площах повинна бути на межі 17—18 % (при вирощуванні господарствами ще й соняшнику — верхня межа 12 %), то всі три проаналізовані господарства можуть не тільки використовувати під посіви ріпаку власну землю, а й, за потреби, орендувати потрібну ділянку чи, за результатами відповідного аналізу, її частку. У деяких господарствах ідуть навіть на закупівлю частини насіння, потрібного для завантаження обладнання. Отримані результати розрахунків собівартості виробництва біопалива показали, що для малих і середніх виробників порівняно з великими виробниками не є значними. Ключові слова: біопаливо, біодизель, управління ризиками, підприємства сільського господарства, управління ризиками, ефективність. Формул: 6; рис.: 1; табл.: 5; бібл.: 19.