БЕЗПЕКОВІ ПРІОРИТЕТИ В ОЦІНЮВАННІ ЕФЕКТИВНОСТІ ДІЯЛЬНОСТІ ВІТЧИЗНЯНИХ ПІДПРИЄМСТВ - Гнилицька, Л.; Мельничук , Д.; Богуславська , С.; Підвальна , О.; Чечетова-Терашвілі , Т. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Установлено причинно-наслідковий зв’язок між економічною безпекою та ефективністю діяльності підприємства і висунуто гіпотезу про необхідність розширення підходів до аналітичної оцінки ефективності з урахуванням безпекових пріоритетів функціонування підприємства. Доведено, що в умовах сьогодення ефективність діяльності вітчизняних підприємств характеризується не лише досягненням позитивного значення фінансового результату (прибутку), а й умінням протистояти сучасним викликам економічного характеру для забезпечення безперервності статутної діяльності. Тобто резерви нарощування ефективності, перш за все, пов’язані з ефектом від здійснення безпекових заходів. Тому метою статті стало розроблення безпеко-орієнтованої моделі оцінки ефективності діяльності підприємства і формування науково обґрунтованих рекомендацій щодо використання як її методологічного підґрунтя індикаторів, які характеризують рівень економічної безпеки. Методологічним підґрунтям безпеко-орієнтованої моделі є система збалансованих економічних показників, що забезпечує оцінювання ефективності діяльності підприємства з позицій системної цілісності та уможливлює багатовекторний аналіз ефективності з визначенням тренду і виокремленням найбільш істотних факторів, що чинять вплив на зміну прибутковості підприємства. На відміну від класичної моделі оцінювання ефективності, заснованої на коефіцієнтному аналізі, яка передбачає розрахунок узагальнювальних коефіцієнтів ефективності без урахування зовнішніх факторів впливу на діяльність підприємства, безпеко-орієнтовна модель ґрунтується на методичних підходах щодо узгодженості окремих груп фінансово-економічних показників, які характеризують вплив загроз внутрішнього і зовнішнього середовища функціонування підприємства на зміну базового рівня ефективності. Безпеко-орієнтована модель оцінювання ефективності була апробована в діяльності агропромислових підприємств. Її практичне застосування передбачало здійснення такої послідовності кроків: 1) узгодження завдань і заходів з безпеки з цілями підприємства щодо його ефективного функціонування; 2) виявлення резервів підвищення ефективності за рахунок нівелювання впливу загроз внутрішнього і зовнішнього середовища; 3) установлення підпорядкованості між індикаторами при визначенні узагальнювальних (результативних) показників, які характеризують досягнутий рівень ефективності діяльності підприємства; 4) здійснення динамічного і факторного аналізу ефективності діяльності підприємства. Ключові слова: економічна безпека, ефективність діяльності підприємства, аналітична оцінка ефективності, система збалансованих показників, факторний аналіз, трендовий (динамічний) аналіз, коефіцієнти ефективності. Формул: 0; рис.: 1; табл.: 2; бібл.: 34.