ПЕРЕДОВИЙ ДОСВІД ОРГАНІЗАЦІЇ КОМБІНОВАНИХ СИСТЕМ ДЕРЖАВНОГО ФІНАНСОВОГО КОНТРОЛЮ І ЙОГО ЗНАЧЕННЯ ДЛЯ УКРАЇНИ - Воронкова, О.; Воленко, В. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Актуальність дослідження визначається необхідністю модернізації системи державного фінансового контролю України в умовах глобалізаційних та євроінеграційних процесів. Визначено нормативно-організаційні засади побудови комбінованих систем державного фінансового контролю провідних країн. Систематизовано та проаналізовано передовий досвід ефективної взаємодії державних органів фінансового контролю від різних гілок влади. Обґрунтовано доцільність функціонування в Україні комбінованої системи державного фінансового контролю із поєднанням елементів парламентської та урядової систем. Науковим результатом роботи є констатація ефективного комбінування елементів різних гілок влади в системах державного фінансового контролю провідних країн світу та обґрунтування доцільності такого комбінування в Україні. У межах аналізу передового досвіду організації комбінованих систем державного фінансового контролю та положень чинного законодавства було визначено ключові ланки вітчизняної системи державного фінансового контролю, а саме парламентський, урядовий і відомчий фінансовий контроль. На відміну від наявних підходів, структуризацію було проведено за суб’єктами, які реалізують певний вид державного фінансового контролю. Для посилення взаємодії зазначених ланок системи державного фінансового контролю в Україні та перетворення її на єдиний ефективний механізм запропоновано ухвалення концептуального законодавчого акту про державний фінансовий контроль, результатом якого має стати унормування відповідного понятійного апарату, чіткий розподіл повноважень органів контролю, запровадження дієвого механізму співпраці та обміну інформацією між ними. Ключові слова: фінансовий, контроль, система, держава, аудит, служба, рахункова палата. Формул: 0; рис.: 1; табл.: 0; бібл.: 18.