МАРКЕТИНГОВЕ ДОСЛІДЖЕННЯ ДЕРЖАВНОЇ ПОЛІТИКИ В СФЕРІ САНІТАРНОГО ОЧИЩЕННЯ СІЛЬСЬКИХ ТЕРИТОРІЙ - Дацій, О.; Дацій , Н.; Зборовська , О.; Алейнікова , О.; Красовська , О. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Метою статті є маркетингове дослідження державної політики у сфері санітарної обробки території населеного пункту, особливо в умовах децентралізації управління. Опитування ґрунтується на аналізі розвитку правової бази України, країн СНД та європейських країн щодо поводження з побутовими відходами, а також вивчення статистичної інформації про сучасний етап поводження з відходами з подальшим виявленням поточних проблем, з якими зіштовхується Україна в цій галузі, а також надання практичних рекомендацій з урахуванням процесу децентралізації, який зараз відбувається, а також іноземного досвіду. Установлено, що необхідність роздільного збору побутових відходів стала важливою у галузі охорони навколишнього середовища. Однак через неадекватну систему поводження з твердими побутовими відходами в населених пунктах, здебільшого у приватному секторі, щороку виявляється 26,9 тис. несанкціонованих звалищ. Розв’язання цієї проблеми полягає у вихованні культури населення і підвищенні його мотивації до сортування відходів. Крім того, однією з причин такого явища є відсутність правового механізму утилізації відходів у сільській місцевості. Установлено, що з метою підвищення ефективності адміністративного управління соціальним розвитком на відповідній території пріоритетом було обрано децентралізацію управління. Це призвело до можливості співпраці громади, що має низку переваг для благоустрою населених пунктів, зокрема для санітарії територій. Для розв’язання проблеми зменшення несанкціонованих звалищ у приватному секторі сільської місцевості пропонуємо вживати заходи, спрямовані на розвиток культури населення і підвищення їхньої мотивації до сортування відходів. Для цього пропонуємо застосовувати податкові пільги, зокрема податок на прибуток і податок на додану вартість для компаній, які: здійснюють операції з постачання обладнання, призначеного для використання у виробництві відходів; сприяти інвестиціям у виробництво контейнерів, сміттєвозів та будівництво сортувальних заводів. Ключові слова: маркетингові дослідження, санітарне очищення території, населені пункти, побутові відходи, благоустрій населених пунктів. Формул: 0; рис.: 1; табл.: 2; бібл.: 23.