ГНУЧКІСТЬ ЗАЙНЯТОСТІ В УКРАЇНІ: ПЕРЕВАГИ ТА ОБМЕЖЕННЯ - Петрова, І.; Кравченко, І.; Лісогор, Л.; Чувардинський, В. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Досліджено зміни в економічній і соціальній сферах, що відбуваються в умовах стрімких технологічних зрушень та впливають на структуру, форми і характер зайнятості населення. Обґрунтовано, що посилення гнучкості зайнятості, яка відповідає ідеї розширення економічної свободи для роботодавців і працівників, може призводити до загострення соціальних ризиків, пов’язаних, передусім, із зниженням соціальної захищеності працюючого населення. Проаналізовано наявні в міжнародній практиці механізми попередження соціальних ризиків за сприяння гнучкості зайнятості, що знайшло відображення в концепції флексик’юриті. Доведено, що в українській практиці посилення гнучкості зайнятості супроводжується трьома тенденціями: урізноманітненням форм зайнятості, яким притаманна гнучкість; утриманням суворості трудового законодавства про зайнятість і самої зайнятості в державному секторі; збереженням недостатнього та неефективного рівня соціального захисту гнучкої зайнятості. Проаналізовано думки вітчизняних та зарубіжних науковців на гнучкість зайнятості, що дало змогу дослідити особливості форм гнучкої зайнятості в українській економіці. Розроблено пропозиції щодо вдосконалення умов розвитку гнучкої зайнятості, які охоплюють організаційно-економічні та інституційний вектори. Ключові слова: зайнятість, гнучкість зайнятості, жорсткість зайнятості, соціальний захист, флексик’юриті. Формул: 0; рис.: 3; табл.: 0; бібл.: 16.