ГЛОБАЛЬНИЙ СТАТУС УКРАЇНИ ЯК ІНДИКАТОР ЇЇ СУЧАСНИХ ПРОБЛЕМ І МОЖЛИВОСТЕЙ - Дейнека, Т.; Шкурупій, О.; Педченко, Н.; Туль, С.; Вергал, К. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. З’ясовано, що глобальний статус країни визначається сукупністю її властивостей як суб’єкта міжнародних відносин та ідентифікує місце, яке в певному історичному проміжку часу вона посідає серед інших. Визначено, що глобальний статус — це співвідносне становище країн у системі міжнародних відносин. Досліджено основні чинники, які визначають глобальний статус країн: розвиток економіки; досягнення у сфері науки, техніки та інновацій; розбудова соціальних сфер (охорони здоров’я, освіти, соціального захисту); результат розподілу і реалізації влади всередині держави (внутрішня політика) і між державами (зовнішня політика); дієвість інститутів; ефективність управління у сфері природокористування. Доведено, що глобальний статус країн є залежним передусім від того, наскільки досконалим з погляду інтересів розвитку суспільства функціонують кожна з її сфер. Одночасно він залежить від синергетичного ефекту — узгодженої дії всіх складових соціоприродної системи (агрегованого ендогенного чинника) і від міри включення країни в систему сучасних міжнародних відносин, що визначальним чином зумовлено впливом глобалізації (екзогенного чинника). Констатовано, що набуття країною іншого глобального статусу порівняно з тим, що був до цього, відображає статусну динаміку. Під цим розуміється зміна ролей, що відігравали країни в системі міжнародних відносин, тобто процес трансформації їхньої поведінки на світовій арені. Вказані вихідні положення дослідження місця та ролі окремих країн у сучасному глобалізованому світі стали основою аналізу позицій України (за сферами діяльності та в цілому). Визначено глобальний статус України та здійснено його тлумачення через співвіднесення з критеріями, які виведені в теорії світ-системного аналізу. На основі зазначених методологічних засад виявлено сучасні проблеми і піддано оцінці можливості подальшого розвитку України. Ключові слова: світова економіка, глобальний статус країн, проблеми та суперечності суспільного розвитку, соціоприродна система, глобалізація. Формул: 0; рис.: 0; табл.: 4; бібл.: 27.