ТЕОРЕТИЧНІ ПІДХОДИ ДО КЛАСИФІКАЦІЇ ТА СИСТЕМАТИЗАЦІЇ БАНКІВ ЗА БІЗНЕС-МОДЕЛЯМИ - Рудевська, В.; Швець, Н.; Стороженко O. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація Банківські установи схильні до зміни бізнес-моделі залежно від зовнішніх економічних умов, які можуть бути обумовлені як змінами потреб ринку, так і змінами у конкурентному середовищі чи нормативно-правовому регулюванні. Залежно від різновиду банків за бізнес-моделями, вони по різному можуть реагувати на вплив зовнішніх та внутрішніх факторів. Така ситуація в подальшому може призвести не тільки до змін у бізнес-архітектурі банківського сектору, але й вплинути на темпи економічного зростання країни. В статті розглянуто підходи до класифікації банків за бізнес-моделями, проведено критичний аналіз існуючих підходів до класифікації банків за бізнес-моделями. Дослідження систематизації та класифікації банків за бізнес-моделями виявило що існуючі підходи до класифікації є досить фрагментарними та недостатньо розширеними. Проведені автором систематизація та узагальнення існуючих у світовій практиці теоретичних підходів до класифікації різновидів бізнес-моделей банків, дозволили обґрунтувати авторську класифікацію банків за їхніми бізнес-моделями, що включає нові класифікаційні ознаки, зокрема, історичні передумови та розвиток інституційного середовища, вплив банків на соціально-економічні процеси в державі та вектор економічного зростання, впровадження інновацій та інформаційних технологій, асортимент банківських продуктів та послуг, розвиток мережі філій. Запропонований у роботі підхід, на відміну від існуючих, є комплексним та сприятиме вибору банком найбільш оптимальної та дієвої бізнес-моделі, що повною мірою враховуватиме вплив сучасних умов господарювання. Розширена класифікація, яку можна було б використовувати в середині країни та за її межами дозволить гармонізувати загальний підхід, який постійно узгоджується та регулярно оновлюється, враховуючи мінливий ландшафт банківського сектору. Ключові слова: банк, бізнес-модель банку, класифікація банків, кластер банків, критерії класифікації бізнес-моделей. Формул 0; Рис.: 2; табл.: 1; бібл.: 16