ФІНАНСУВАННЯ І БЮДЖЕТУВАННЯ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я: ПРІОРИТЕТИ РЕГІОНАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ У ВІДПОВІДЬ НА COVID-19 - Кузьменко, О.; Каща M.; Швіндіна, Г.; Хакімова, Й.; Тагієва, Н.; Шиян, О. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Узагальнено аргументи і контраргументи в межах наукової дискусії з питання зміни бюджетної оптимізації в галузі охорони здоров’я з урахуванням диференційованої регіональної вразливості від наслідків пандемії. Основною метою проведеного дослідження є визначення пріоритетних напрямів розвитку місцевих програм розвитку в галузі охорони здоров’я. Актуальність розв’язання наукової проблеми полягає в тому, що пандемія виявлила неготовність системи охорони здоров’я реагувати ефективно на виклики, окрім того, виявила приховані проблеми, закумульовані протягом останнього часу, яку підвищують ризики, що з’являться в майбутньому. Дослідження питання виявлення пріоритетних напрямів розвитку програм у галузі охорони здоров’я здійснено в такій логічній послідовності: 1) збір, обробка та аналіз масиву статистичних даних; 2) проведення кластерного аналізу для групування регіонів за вразливістю до різних класів хвороб; 3) проведення кореляційно-регреійного аналізу для зіставлення наслідків впливу пандемії COVID-19 і стану досліджуваної галузі в регіонах; 4) виділення найбільш впливових ознак на вразливість регіону; 5) запропонована матриця вибору пріоритетів фінансування цільових програм у сфері охорони здоров’я. Методичним інструментарієм проведеного дослідження стали методи кореляційно-регресійного аналізу, кластерного аналізу, перевірка на наявність автокореляції методом Дарбіна — Уотсона, проведена сигма обмежена параметризація для виявлення найбільш значущих коефіцієнтів. Об’єктом дослідження обрано 25 регіонів України (включно із м. Києвом), оскільки вони можуть служити пілотними для інших регіонів, схожих за демографічними та економічними характеристиками. Представлено результати емпіричного аналізу готовності регіонів до критичних станів, таких як COVID. Вииявлення такої готовності та відповідний розподіл регіонів за класами хвороб дозволить знайти оптимальний шлях для перерозподілу фінансових ресурсів і поліпшення якості надання медичної допомоги. Ключові слова: COVID-19, регіональна вразливість до COVID-19, покрокова нелінійна регресія, захворюваність, смертність, регіональний профіль, пандемія, мультиколінеарність, цільове бюджетування. Формул: 9; рис.: 5; табл.: 7; бібл.: 36.