НАПРЯМИ ФІНАНСОВОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ РОЗВИТКУ ТУРИСТИЧНОЇ ГАЛУЗІ УКРАЇНИ В СУЧАСНИХ УМОВАХ - Матвійчук, Л.; Барський, Ю.; Лепкий, М.; Карпюк, І.; Подоляк, В. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Охарактеризовано сучасний стан туристичної сфери України. Розглянуто основні джерела фінансування суб’єктів туризму. Здійснено узагальнення заходів фінансового характеру, застосованих Україною та сусідніми країнами щодо подолання наслідків пандемії в галузі туризму. Обґрунтовано важливість побудови ефективної фінансової підтримки ініціатив у цій сфері. Представлено бачення низки фінансових інструментів, які доцільно застосовувати для розвитку туристичної галузі в умовах пандемії. Виокремлено фінансові інструменти стимулювання туристичної діяльності: прямого фінансування (інструменти бюджетного фінансування) і непрямого фінансування (податкові пільги, пільги по оренді державного майна, ставка туристичного збору тощо). Визначено основні деструктивні фактори розвитку туристичної сфери, до яких віднесено: відсутність системної державної підтримки розвитку суб’єктів туризму в сучасних умовах; значний рівень тінізації туристичної сфери; нецільове використання коштів від туристичного збору на місцях; незадовільний стан туристичних об’єктів; зношена інфраструктура більшості регіонів тощо. Підвищення результативності фінансових інструментів розвитку туризму потребує реалізації низки заходів: щодо створення привабливого інвестиційного клімату у сфері туризму; розбудови туристичної інфраструктури; активізації бюджетного фінансування сфери туризму і зусиль органів місцевого самоврядування з виявлення внутрішніх резервів фінансування туристичної сфери; цільового використання коштів від туристичного збору на місцях; використання потенціалу механізму державно-приватного партнерства на місцевому рівні; інтенсифікації співпраці з недержавними інституціями, у тому числі зарубіжними, які зацікавлені в реалізації програм розвитку туризму, тощо. Упровадження антикризових важелів, системність і послідовність у реалізації зазначених заходів сприятиме якнайшвидшій стабілізації розвитку суб’єктів туризму і досягнення ними рівня економічної ефективності та балансу між питаннями безпеки, охорони здоров’я та економічними інтересами. Ключові слова: туристична діяльність, фінансові інструменти, туристичний збір, важелі стимулювання. Формул: 0; рис.: 1; табл.: 0; бібл.: 14.