ЕФЕКТИВНІСТЬ ДІЯЛЬНОСТІ КОМЕРЦІЙНИХ БАНКІВ ЯК ПЕРЕДУМОВА РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМНИЦТВА - Ромашко, О.; Запухляк, І.; Крихівська, Н.; Фарат, О.; Калиновський, А. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Обґрунтовано необхідність підвищення ефективності діяльності банків як однієї з передумов економічного розвитку суб’єктів підприємництва. Для оцінювання ефективності діяльності банків узагальнено методичні підходи до такого оцінювання та проаналізовано їх переваги і недоліки. Доведено простоту використання та інтерпретації отриманих результатів при застосуванні коефіцієнтного підходу як інструмента оцінки ефективності діяльності українських банків. Проте, для нівелювання основного недоліку коефіцієнтного методичного підходу, що виражається у неможливості отримання однозначної оцінки щодо ефективності банківської діяльності, запропоновано застосувати методичний підхід, що передбачає визначення інтегрального показника ефективності банківської діяльності з використанням прийомів таксономії. Застосування методу таксономічного аналізу дозволило узагальнити одинадцять відносних коефіцієнтів, що всебічно характеризують ефективність банківської діяльності: загальну ефективність роботи банку, ефективність використання ресурсів, структуру доходів та витрат та ефективність використання персоналу, і отримати інтегральний показник розвитку. Запропоновану методику оцінювання рівня ефективності банківської діяльності апробовано на прикладі державних банків України з наступним їх ранжуванням. Зокрема, авторами встановлено, що лідером за рівнем ефективності у 2017 році був АТ «Ощадбанк». Проте упродовж 2018-2019 років лідерство перейшло до АТ «Приватбанк». Доведено необхідність удосконалення забезпечення ефективності діяльності АТ «Укрексімбанк» та АТ «Укргазбанк», оскільки АТ «Укрексімбанк» характеризувався зниженням ефективності бізнесу, а найнижчий рівень ефективності виявлено у АТ «Укргазбанк». Перспективним та практично значущим вважаємо дослідження основних причин зниження ефективності банківської діяльності та вплив таких тенденцій на економічне зростання, в тому числі на розвиток підприємництва. Ключові слова: ефективність, оцінювання, банк, таксономія, інтегральний показник, економічне зростання, підприємництво. Формул: 0; рис.: 1; табл.: 5; бібл.: 18.