ФІНАНСОВА БЕЗПЕКА ДЕРЖАВИ: МІЖНАРОДНИЙ ДОСВІД ДОСЛІДЖЕННЯ ІНСТИТУЦІОНАЛЬНО-ПРАВОВИХ ПРИЧИН КРИЗОВИХ ЯВИЩ В ЕКОНОМІЦІ - Бліхар, М.; Михаліцька, Н.; Верескля, М.; Комарницька, І.; Козяр, Г. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Сформульовано актуальну проблему укріплення фінансово-економічної безпеки нашої країни шляхом переходу від некритичного виконання стандартних вимог фінансових організацій, від яких залежать надання і розмір міжнародних кредитів, до формування власної економічної політики на підґрунті переосмислення причин сучасного незадовільного стану фінансово-економічної безпеки України. Метою статті є дослідження проблем підвищення стійкості фінансової системи України з урахуванням зарубіжного досвіду і визначення головного напряму її забезпечення з опорою на пріоритет розвитку реального сектору економіки. Проблема забезпечення фінансової безпеки набуває першочергового значення і актуальності не тільки в Україні, а й в інших країнах. Вивчення зарубіжного досвіду показало, що стагфляція 1970-х років спровокувала помилкову неоліберальну економічну реакцію. Політичні заходи реагування були зосереджені, з одного боку, на дерегулювання ринків і, зокрема, ринків праці та фінансів, а з другого — на досягненні цінової стабільності замість повної зайнятості. Ця неоліберальна «контрреволюція» створила умови для виникнення «фінансіалізації», або «капіталізму з домінуванням фінансів», з початку 1980-х років, починаючи зі США і Великобританії й поширюючись у всьому світі. За останні 30 або близько того років фінанси стали домінувати у промисловості, а нефінансові корпорації все частіше займаються фінансовою, а не виробничою діяльністю. Наприклад, в Японії це призвело до Великої рецесії. В Україні така політика стала практикуватись під впливом вимог МВФ з початку 2000-х років. Завдяки цьому економіка втратила спроможність забезпечувати гідний рівень життя населення, вона стимулює трудову міграцію і зростання боргової залежності, з якої практично нема виходу без катастрофічних наслідків для державного суверенітету. Запропоновано переорієнтувати економічну політику України зі спонтанної розбудови «механізму фінансіалізації» на створення механізму розвитку реальної економіки та розширене відтворення ефективних робочих місць з високим рівнем оплати праці у поєднанні зі соціальною відповідальністю підприємців та удосконаленням нормативних вимог правового регулювання суспільних відносин, пов’язаних із забезпеченням фінансової безпеки держави. Ключові слова: фінансова безпека, валовий зовнішній борг, відповідальність, соціальна відповідальність, право, трудова міграція, зайнятість населення, дефіцит бюджету. Формул: 0; рис.: 2; табл.: 1; бібл.: 26.