ФІНАНСОВА СТІЙКІСТЬ ЯК ІНДИКАТОР ФІНАНСОВОЇ БЕЗПЕКИ ПІДПРИЄМСТВА - Гринюк, Н.; Докієнко, Л.; Наконечна, О.; Крейдич, І. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. В основу розробленого авторами системного інструментарію діагностики фінансової безпеки підприємства покладено урахування комбінованого впливу основних елементів процесу управління фінансовою стійкістю. На основі обґрунтування взаємозалежності головних компонентів фінансової безпеки підприємства (з одного боку, типів фінансової стійкості і ліквідності балансу; з другого боку, їхнього кореляційного впливу на рівень фінансової безпеки) запропоновано модель її оцінювання. Тип фінансової стійкості підприємства запропоновано визначати на підставі ідентифікації фінансової ситуації відповідно до розробленої шкали на основі значень основних коефіцієнтів фінансової стійкості. В основу типізації ліквідності балансу покладено зіставлення згрупованих за ступенем ліквідності статей активу зі згрупованими за строками погашення статей пасиву балансу. Уніфікований вплив типів фінансової стійкості і ліквідності балансу на рівень фінансової безпеки став основою для розроблення матриці діагностики загального стану фінансової безпеки підприємства. На основі встановленого взаємозв’язку між ступенями фінансової стійкості і ліквідності підприємства, з одного боку, і рівнем фінансової безпеки операційної діяльності — з другого, розроблено модель оцінювання рівня фінансової безпеки операційної діяльності підприємства. Запропоновано визначати ступені фінансової стійкості і ліквідності підприємства на основі трикомпонентного показника шляхом класифікації фінансових ситуацій у межах розробленої шкали індикативних значень: залежно від пріоритетності підбору коштів для фінансування матеріальної частини оборотних активів і залежно від достатності обсягів і структури оборотних активів для погашення поточних зобов’язань. На цій основі розроблено матрицю діагностики стану фінансової безпеки операційної діяльності підприємства. Взаємообумовленість станів фінансової безпеки підприємства і уніфікація її рівня дозволили розробити матрицю зонування загального стану фінансової безпеки підприємства, у якій залежно від поєднання рівнів фінансової безпеки виділяються зони від абсолютної фінансової безпеки до фінансової небезпеки. Апробація кожного елементу запропонованої системи діагностики фінансової безпеки підприємства на матеріалах обраної групи підприємств олійно-жирової галузі підтверджує практичну значущість розробленого інструментарію у процесі управління їхньою загальною фінансовою безпекою. Ключові слова: фінансова безпека, рівень фінансової безпеки, стан фінансової безпеки, фінансова безпека операційної діяльності, фінансова стійкість, ліквідність, підприємства олійно-жирової галузі. Формул: 14; рис.: 5; табл.: 4; бібл.: 22.