ФІНАНСУВАННЯ ЖИТЛА ЧЕРЕЗ ФОНДИ ОПЕРАЦІЙ З НЕРУХОМІСТЮ: ВЗАЄМОЗВ’ЯЗОК ЮРИДИЧНОГО, ПОДАТКОВОГО І БУХГАЛТЕРСЬКОГО АСПЕКТІВ - Карий, О.; Грицай, О.; Сороковий, П.; Хомуляк, Т. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Присвячено дослідженню процесів фінансування житлового будівництва через механізм створення фондів операцій із нерухомістю з позицій нормативно-правового і науково-теоретичного осмислення. Визначено взаємозв’язок юридичного, податкового і бухгалтерського аспектів у процесі фінансування житла через фонди операцій із нерухомістю і вплив емісії майнових сертифікатів як інструментів власного капіталу на діяльність управителів фондів операцій із нерухомістю. У контексті забезпечення будівництва житла фінансовими ресурсами проаналізовано динаміку індексу капітальних інвестицій у житлове будівництво та прийняту в експлуатацію площу об’єктів житлової нерухомості за останні роки в Україні які ндикаторів розвитку житлового будівництва. Визначено, що при житловому будівництві чинним українським законодавством передбачено п’ять механізмів фінансування: фонди фінансування будівництва, житлово-будівельні кооперативи, фонди операцій із нерухомістю, інститути спільного інвестування, випуск безпроцентних (цільових) облігацій, проте не всі з них набули широкого застосування. У процесі дослідження встановлено, що фонди операцій із нерухомістю створюються для отримання власниками сертифікатів цього фонду доходу від операцій із нерухомістю. Сертифікати фонду операцій із нерухомістю, які управитель випускає при створенні такого фонду, є цінними паперами, що засвідчують право його власника на отримання доходу від інвестування в операції з нерухомістю і є за своєю економічною суттю пайовими цінними паперами. Акцентовано увагу на обліковому аспекті такого фінансування як основному джерелі фінансової інформації для управління діяльністю фонду операцій із нерухомістю. Для вдосконалення обліково-аналітичного забезпечення управління діяльністю такого фонду запропоновано кореспонденції рахунків для відображення типових господарських операцій, пов’язаних з управління майном фонду операцій із нерухомістю. На основі критичного аналізу чинного вітчизняного законодавства обґрунтовано податкові наслідки процесів фінансування житлового будівництва через механізм створення фондів операцій із нерухомістю. Ключові слова: фінансування, житлове будівництво, фонд операцій із нерухомістю, об’єкти бухгалтерського обліку, оподаткування. Формул: 0; рис.: 2; табл.: 1; бібл.: 22.