УДОСКОНАЛЕННЯ ДІАГНОСТИКИ КРИЗИ НА ПІДПРИЄМСТВІ: ФІНАНСОВО-ЕКОНОМІЧНИЙ ЗРІЗ - Вовчак, О.; Кулиняк, І.; Гальків, Л.; Павлишин, М.; Горбенко, Т. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Діяльність підприємств у сучасних умовах господарювання піддається впливу загроз, спричинених невизначеністю ринкового середовища. Одним із варіантів виходу з кризи і зниження рівня впливу економічного ризику для підприємств є розроблення і впровадження ефективних антикризових заходів, які повинні здійснюватися комплексно та із застосуванням результатів постійної діагностики. Саме тому метою дослідження є удосконалення теоретико-методичних положень щодо побудови системи діагностування кризових станів підприємств. На відміну від інших підходів до побудови такої системи, зосереджено увагу на розрахунку інтегрального показника, часткові індикатори якого відображають рівень кризових ситуацій на підприємстві за сферами виникнення з урахуванням положень збалансованої системи показників BSC. Систематизуючи дослідження наукових джерел, а також ураховуючи положення збалансованої системи показників BSC, запропоновано виокремлювати залежно від сфери виникнення чотири складові фінансово-економічної кризової ситуації на підприємствах: фінансова, операційна (виробнича), кадрова і маркетингова кризи. Діагностику кризового стану підприємства запропоновано проводити за допомогою визначення інтегрального показника з використанням методу аналізу ієрархій (методу Т. Сааті) та експертного опитування (для розрахунку вагомості кризових ситуацій та індикаторів), а також методу нормування (для приведення індикаторів діагностики кризових ситуацій, які є різними за типами, до єдиної інформаційної спрямованості і розмірності). Сформовано систему індикаторів діагностики фінансової, операційної, кадрової та маркетингової криз на підприємствах і з метою їхнього подальшого нормування визначено їхні характеристичні значення. Для узагальненого оцінювання рівня кризи на підприємстві запропоновано використовувати універсальну шкалу Харрінгтона. Відповідно до цієї шкали виокремлено п’ять рівнів кризового стану підприємства і надано їхню характеристику. Ключові слова: кризовий стан, фінансова криза, операційна криза, кадрова криза, маркетингова криза, збалансована система показників BSC, індикатори діагностики кризових ситуацій, метод аналізу ієрархій. Формул: 19; рис.: 0; табл.: 11; бібл.: 27.