ТЕНДЕНЦІЇ РОЗВИТКУ РИНКУ КРИПТОВАЛЮТ І ФУНДАМЕНТАЛЬНІ ЕКОНОМІЧНІ ІНДИКАТОРИ: АНАЛІЗ КОРРЕЛЯЦІЇ ТА РЕГРЕСІЇ - Барановський, О.; Кужелєв, М.; Жерліцин, Д.; Сердюков, К.; Сокирко, О. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Перша криптовалюта народилася 2008 року. Уже сьогодні віртуальні фінансові активи та токени є значною частиною торгівлі на світових фінансових ринках. Ринкова капіталізація криптовалют у даний час становить більш ніж 600 мільярдів доларів США. Однак існує багато обговорень щодо функцій криптовалюти і співвідношення між цінами біткоїна і основними економічними показниками. Тому метою роботи є статистичне обґрунтування впливу фундаментальних економічних показників на ринок віртуальних фінансових активів та можливості використання криптовалюти як інвестиційного активу. Ця стаття базується на теоретичних засадах і методах економетричного аналізу; системного підходу для визначення основних інструментів і тенденцій розвитку світового фінансового ринку. Представлено кореляційні оцінки, регресійні моделі з парними та множинними змінними. Інструменти R-Studio є основними для оцінки якості та інтерпретації результатів для цих моделей. Наведено результати кореляційного аналізу динаміки цін біткоїна в доларах США і змін у фондових показниках, індикаторах грошового ринку, тенденцій на ринку криптовалют, рівня фундаментальних економічних індикаторів розвитку США за період з 2014 до 2021 рр. Традиційні багатофакторні регресійні моделі використовуються для визначення рівня і значущості впливу окремих показників світового фондового ринку на ціну біткоїна в доларах США. Проведено порівняння рівня волатильності ключових інвестиційних фінансових активів на ринку криптовалют і фондових ринках. Визначено рівень кореляційної залежності та складено регресійну модель впливу фундаментальних економічних показників і трендів фондового ринку на динаміку цін на ключові криптовалюти. Наведено висновки щодо тенденцій і проблем використання криптовалюти як інвестиційного активу з урахуванням рівня волатильності та прибутковості. Реалізація отриманих результатів дозволяє уточнити економічну сутність криптовалюти як специфічного фінансового інструменту, а також вдосконалити наявні моделі інвестиційного менеджменту з урахуванням статистичних властивостей віртуальних фінансових активів. Основним напрямом дальших досліджень є побудова моделей середньострокового прогнозування цін на ключові криптовалюти як інвестиційні активи в умовах змін світових фінансових ринків, що повинні враховувати фундаментальні економічні індикатори розвитку економіки світу, тренди на ключових фондових і товарних ринках. Ключові слова: віртуальний фінансовий актив, криптовалюта, біткоїн, економетрична модель, фінансовий ринок, економічний індикатор, інвестиційний актив. Формул: 3; рис.: 3; табл .: 3; бібл.: 31.