УПРАВЛІННЯ РОЗВИТКОМ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВ - Балановська, Т.; Михайліченко , М.; Голік , В.; Драмарецька K.; Троян , А. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Сьогодні в Україні та світі відбуваються активізація діяльності та пов’язане з нею підвищення динамічності змін у всіх галузях економіки, зокрема й в аграрному секторі. Це зумовлює гостру об’єктивну потребу адаптації сільськогосподарських підприємств до таких умов з метою забезпечення ефективності їхньої діяльності та довгострокової конкурентоспроможності. Найбільш дієвим напрямом вирішення означеного питання є запровадження управління розвитком сільськогосподарських підприємств. Розглянуто поняття «розвиток» і «розвиток підприємства», уточнено зміст поняття «управління розвитком підприємства», визначено мету такого управління. Відповідно до змісту і запропонованого визначення поняття «управління розвитком підприємства» виділено його характерні ознаки. У процесі дослідження проаналізовано основні показники розвитку сільськогосподарських підприємств України, які засвідчили погіршення в динаміці результатів їхньої діяльності. Це підтвердило важливість здійснення управління розвитком підприємств. З цією метою було розроблено й обґрунтовано алгоритм управління розвитком сільськогосподарських підприємств, в основу якого покладено інструменти стратегічного менеджменту. Дотримання такого алгоритму сприятиме ефективній реалізації потенціалу підприємств, швидкій адаптації до змін зовнішнього середовища, формуванню та реалізації ефективних стратегій розвитку, що в кінцевому підсумку забезпечить економічну, соціальну й екологічну ефективність і довгострокову конкурентоспроможність. Запропонований алгоритм є типовим для сільськогосподарських підприємств різних організаційно-правових форм господарювання, розмірів, спеціалізації тощо і водночас гнучким щодо врахування особливостей діяльності підприємств певного виду, що дає змогу на основі уточнення окремих його етапів досягати максимальної ефективності розвитку підприємства. Ключові слова: розвиток, розвиток підприємства, управління розвитком підприємства, конкурентоспроможність, сільськогосподарське підприємство. Формул: 0; рис.: 3; табл.: 2; бібл.: 22.