ІННОВАЦІЙНИЙ РОЗВИТОК ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ - Горбаченко, С.; Сиволап , Л.; Нікітченко , С.; Ревенко A.; Рябека , Є. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Розвиток світової економіки, попри бар’єри, є доволі динамічним. Драйверами зростання і стабілізації національних економік наразі виступають не сировинні галузі, і навіть не підприємства промисловості, а компанії, що генерують інноваційні продукти. До підприємств, що найбільш динамічно розвиваються і продукують інновації, належать підприємства галузі медицини і сфера ІТ. Оновлений список S&P 500 companies показав, що 50 % з усіх найінноваційніших компаній світу зареєстровано у США. Попри пандемічні виклики, економіки деяких країн не зазнали суттєвих втрат унаслідок карантинних обмежень. Оскільки рівень інноваційного розвитку національної економіки є сумарним (інтегрованим) вираженням усього комплексу інноваційної продукції, створеної компаніями такої країни, то вихідними елементами є створення сприятливого нормативно-правового забезпечення і державної підтримки розробників інноваційної продукції, надання податкових пільг і стимулювання, підтримка експорту інноваційної продукції тощо. З метою оцінювання зазначених досягнень міжнародними організаціями розроблені відповідні методики вимірювання індексу інноваційного розвитку, а саме: Global Innovation Index (GII) (WIPO and Cornell University), Bloomberg Innovation Index (BII) (Bloomberg), Global Competitiveness Index (World Economic Forum), World Competitiveness Index (IMD World Competitiveness Center). Проведені досліджень показали, що на фоні країн-флагманів (Швейцарія, Швеція, Сінгапур, США, Німеччина, Китай тощо) Україна постійно втрачає свої позиції в рейтингах, що є об’єктивною причиною деіндустріалізації економіки та роздержавленням і приватизацією стратегічних підприємств національного значення. На сьогодні Україна посідає 45-те (GII) і 56-те (BII) місця відповідно й належить до групи країн із рівнем доходів, нижче від середнього на одну людину. Водночас, за рівнем витрат на інновації Україна посідає 71-ше місце, а за результатами інноваційних розробок (прибутком) — 37. Розвиток інноваційної складової України, за словами експертів і фахівців, випереджає прогнозні значення. Ключові слова: національна економіка, інновації, інноваційний розвиток, інноваційні продукція, інноваційні компанії, індекси інноваційного розвитку, валовий національний дохід на душу населення. Формул: 0; рис.: 1; табл.: 4; бібл.: 19.