СИСТЕМА КОНЦЕПЦІЙ КОМУНІКАЦІЙ ДЕРЖАВНИХ ІНСТИТУЦІЙ І СУСПІЛЬСТВА ЯК ОСНОВА НАЦІОНАЛЬНОЇ БЕЗПЕКИ ТА СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНОЇ СТАБІЛЬНОСТІ - Беглиця, В.; Антонова , Л.; Козлова , Л.; Дацій , О.; Дацій , Н. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Проаналізовано процес комунікації державних інституцій і суспільства. Проведеним дослідженням установлено, що всі аспекти комунікації державних інституцій і суспільства сьогодні набувають ознаки цифрової комунікації. Це означає, що для процесу комунікації «влада — суспільство» актуальними стають його інтерактивність, мультимедійність, оперативність, екстериторіальність і т. ін. Характерним також є те, що комунікація державних інституцій і суспільства отримує певні системні властивості — емерджентність, інгерентність, цілісність. Також у результаті аналітичного дослідження встановлено наявність значної диспропорції в доступі різних груп населення до сучасних інформаційно-комунікаційних технологій і, як наслідок, формування різних рівнів їх засвоєння вказаними групами населення. Тому для збільшення ефективності комунікацій суб’єкти комунікаційного процесу мають використовувати систему різних каналів передавання інформації та використовувати не єдину концепцію, а систему концепцій комунікацій для гарантування національної безпеки і соціально-економічної стабільності. Доведено, що основою і запорукою утворення та запровадження системного концептуального підходу до практичного застосування інформаційно-комунікаційних технологій державних інституцій і суспільства є наскрізна цифровізація України. Процес цифровізації призведе до зміни соціальної та політичної діяльності громадян, формування суспільної страти, яка є зародком інформаційного суспільства, і вимагатиме інтелектуальної комунікації. Наявність системи концепцій комунікацій зумовило використання системного підходу для створення алгоритму формування і впровадження ефективної комунікацій державних інституцій і суспільства. У результаті дослідження сформовано комплекс вимог до вказаної системи комунікацій. Ця система має бути спрямована на узгодження та гармонізацію інтересів і позицій спільнот громадян; інтеграцію соціальних спільнот, оптимізацію управлінської діяльності на основі демократичних цінностей і дотримання прав громадян. Також запропоновано напрями роботи щодо виконання завдань, які мають стояти перед державними інституціями і суспільством для гармонізації інформаційно-комунікаційного процесу і для формування основи соціальної стабільності та гарантування національної безпеки. Ключові слова: комунікації, система концепцій, влада, інформаційне суспільство, цифрова економіка. Формул: 0; рис.: 3; табл.: 0; бібл.: 21.