ФОРМУВАННЯ УПРАВЛІНСЬКИХ КОМПЕТЕНЦІЙ КЕРІВНИКІВ ТА ЇХ ВПЛИВ НА КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНІСТЬ ФІРМИ І РИНОК ПРАЦІ В УКРАЇНІ - Кичко, І.; Парубець , О.; Холодницька , А.; Пермінова , В.; Литвин , С. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Визначено ключові фактори впливу на ринок праці. Зазначається, що зменшення чисельності населення, збільшення міграційного відпливу кваліфікованої робочої сили за кордон розбалансовує попит і пропозицію на ринку праці. Досліджено економічний зміст понять «компетенція», м’які і тверді навички, їхнє значення у професійній діяльності керівника. З’ясовано основні переваги твердих і м’яких навичок керівника. Доведено, що, на відміну від твердих навичок, м’які дозволяють керівникові: виконувати управлінські функції (ухвалювати рішення, організовувати та управляти командами, великими колективами, ефективно проводити переговори, вдало делегувати повноваження, розподіляти пріоритети, управляти часом, запобігати конфліктним ситуаціям); підвищувати рівень конкурентоспроможності фірми; створювати нові робочі місця; створювати фінансові, організаційні передумови для задоволення особистих потреб працівників фірми. Розроблено методику визначення рівня компетентності керівників, яка дозволить оцінити рівень їхньої професійної майстерності та її вплив на успішність функціонування організації. У результаті проведеного анкетування серед керівників фірм України в умовах турбулентності бізнес-середовища встановлено, що серед компетенцій, які допомагають підтримувати конкурентоспроможність фірми, найбільш затребуваними є стресостійкість, уміння швидко адаптуватись до змін, комунікативні здібності, креативність, досвід роботи в команді. Обґрунтовано, що реалізація управлінських компетенцій керівника створює передумови для підвищення конкурентоспроможності фірми шляхом ухвалення продуманих стратегічних рішень, проведення грамотної аналітичної роботи стосовно переваг і слабих місць конкурентів, створення сприятливого психологічного клімату, зниження рівня плинності кадрів. Ключові слова: управлінські компетенції керівника, м’які і тверді навички, зайнятість, конкурентоспроможність, особисті потреби, ринок праці. Формул: 3; рис. 2; табл. 1; бібл.: 21.