ОСОБЛИВОСТІ УПРАВЛІННЯ ФІНАНСАМИ В МІЖНАРОДНІЙ ЕКОНОМІЧНІЙ ДІЯЛЬНОСТІ - Федотова, Ю.; Волкова M.; Наумов , М.; Бурмака , Т.; Серьогіна , Д. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Визначено особливості управління фінансами в міжнародній економічній діяльності в умовах обмеження господарських відносин, пов’язаних із пандемією COVID-19. З’ясовано, що сьогоднішній стан економіки країни вимагає поширення міжнародної економічної діяльності як на макро-, так і на мікрорівні, оскільки тільки за умови підтримки цілісної системи господарських зв’язків між національними економіками різних країн і використанням переваг міжнародного співробітництва можливо уникнути проблем економічного та соціального характеру, пов’язаних із пандемією COVID-19. Відзначено, що активна участь України у світових економічних процесах вимагає посилення відкритості національної економіки. У свою чергу, трансформаційні процеси в Україні вимагають чіткої координації дій в усіх сферах і ланках фінансової системи, що є концептуальною основою нової моделі економічного і соціального розвитку держави. Така модель має поєднати постійне підвищення добробуту суспільства і кожного громадянина та становлення в Україні конкурентоспроможної національної економіки, яка була б органічно включена у глобальні економічні процеси і посіла в них гідне місце. Визначено, що міжнародна економічна діяльність України має дуже великий потенціал у розвитку економічних відносин, незважаючи на наявні проблеми, вирішення яких є запорукою майбутнього успіху в напрямі розвитку торгівлі на міжнародному ринку. Проведено SWOT-аналіз міжнародної економічної діяльності (МЕД) України, який дозволив виявити тенденції розвитку МЕД. Запропоновано фінансовий механізм розвитку міжнародної економічної діяльності, який є елементом управління і регулятором зовнішньоекономічних відносин. Запропоновано концепцію управління фінансами МЕД, у якій обґрунтовано мету й основні завдання, які конкретизовано на мікро- та макрорівні. Зроблено висновок, що багато проблем щодо управління фінансами в міжнародній економічній діяльності повинні розв’язуватись перш за все на макрорівні, тобто державними інститутами. Ключові слова: управління фінансами, міжнародна економічна діяльність, фінансовий механізм, концепція. Формул: 0; рис.: 3; табл.: 1; бібл.: 10.