СОЦІАЛЬНІ ІННОВАЦІЇ В ОСВІТНЬОМУ ПРОСТОРІ ЯК ДРАЙВЕР ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ СУЧАСНОГО СУСПІЛЬСТВА - Сисоєва, І.; Позняковська , Н.; Балазюк, О.; Міклуха, О.; Акімова, Л.; Погріщук, Б. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Обґрунтовано основні положення концептуалізації впровадження соціальних інновацій в освіту і науку, що становлять внутрішній зміст та є однією з основних суттєвих форм економічного розвитку сучасного суспільства. Досліджено, що країнами-лідерами за кількістю найбільш інноваційних компаній у світі є промислово розвинені країни, країни із високим рівнем доходів. Установлено, що найбільш освічені країни, де рівень освіти населення лежить у межах понад 40%, є такі країни, як Велика Британія (з 2020 року не є членом ЄС), Ірландія, Кіпр. Однак Болгарія, Італія, Мальта, Німеччина, Португалія, Словаччина, Угорщина, Хорватія і Чехія залишаються найменш освіченими країнами за останні роки. Обґрунтовано необхідність проведення глибоких реформ системи освіти та фокусування уваги на додаткових місіях університетів з орієнтацією на дослідну і підприємницьку діяльність. Доведено, що одним із найбільш важливих і розповсюджених елементів архітектури інноваційної інфраструктури у світі, що належать до забезпечувальної складової, є заклади вищої освіти (ЗВО), а найбільша кількість університетів-лідерів — у Сполучених Штатах Америки та Об’єднаному Королівстві. Висвітлено роль соціальних ініціатив у зростанні конкурентоспроможності українських закладів вищої освіти. Спрогнозовано, що впровадження в Україні європейської практики державної закупівлі внутрішніх інновацій із подальшим упровадженням їх у муніципальних, державних і комунальних установах сприятиме їхньому розвиткові та забезпечить збільшення продуктивності та економію бюджетних коштів у майбутньому. Нормативною основою такого впровадження може стати Директива ЄС про державні закупівлі. На основі дослідження зарубіжного досвіду інноваційної діяльності з’ясовано, що для стимулювання інноваційної діяльності вітчизняних підприємств досить важливим є удосконалення законодавства, що регулює питання, пов’язані з інноваційною діяльністю; удосконалення інноваційної структури: створення інноваційних центрів, консультаційних центрів, інноваційних банків; розроблення програм розвитку та активна державна підтримка інноваційно активних підприємств і фінансове стимулювання конкурентоспроможності українських університетів та збільшення мотиваційних заохочень для викладачів закладів освіти. Ключові слова: соціальна сфера, інновації, інноваційний проєкт, рейтинг світових інновацій, інвестиції, сталий розвиток, інновації в освіті. Формул: 0; рис.: 1; табл.: 7; бібл.: 13.