ДОХОДИ ТА ФІНАНСОВА СТІЙКІСТЬ УНІВЕРСИТЕТІВ: ГАЛУЗЕВИЙ ПІДХІД - Юрчишена, Л.; Лактіонова, О.; Матвійчук, В. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Синтезовано методичні підходи до оцінки фінансової стійкості університетів, визначено неоднозначність до вибору групи оціночних показників. Виокремлено підходи до розуміння і оцінки фінансової стійкості: стратегічний, відповідно до якого фінансова стійкість досягається за рахунок здатності університетів диверсифікувати доходи, розширювати власні джерела фінансування, оптимізувати витрати, зменшувати залежність від бюджетного фінансування шляхом ухвалення гнучких фінансових рішень; поточний, який характеризує здатність університетів збалансовувати доходи і витрати, підтримувати достатній рівень платоспроможності і формувати позитивний фінансовий простір. Сформульовано понятійний інструментарій фінансової стійкості університетів, заснований на комплексному підході. Досліджено закономірності впливу галузевого аспекту діяльності університету та відповідного потенціалу формування доходів на його фінансову стійкість. Результати дослідження базуються на галузевому підході до розподілу університетів (класичні, технічні та економічні), що обумовлено специфікою формування контингенту за відповідними спеціальностями, пріоритетами бюджетного фінансування, їхньою конкурентоспроможністю на ринку освітніх послуг, спроможністю університетів диверсифікувати і розширювати власні джерела фінансування. Оцінку фінансової стійкості здійснено в аспекті дохідного підходу, здатності університетів генерувати доходи, покривати витрати і формувати позитивний фінансовий простір. Технічні і класичні університети мають вищу частку бюджетного фінансування за рахунок пріоритетних спеціальностей і вартості навчання студентів на бюджетній формі навчання. Наразі контрактна вартість навчання в українських університетах є значно нижча порівняно із бюджетним фінансування, тому зростання частки студентів-контрактників позитивно не впливає на фінансову стійкість університетів. За результатами аналізу було виявлено, що чисті фінансові результати університетів не залежать від галузевої та регіональної належності, статусу, масштабу ЗВО. Проте здатність ухвалювати ефективні фінансові рішення в межах автономії університетів, збалансовувати доходи і витрати, формувати надійну фінансової структури, знаходити додаткові джерела доходів для виконання поточних і стратегічних фінансових зобов’язань університету і є умовою забезпечення фінансової стійкості університетів. Ключові слова: доходи, фінансова стійкість, університети, заклади вищої освіти, фінансові результати. Формул: 0; рис.: 5; табл.: 0; бібл.: 28.