НАПРЯМИ ЗАПОБІГАННЯ ПРАВОПОРУШЕННЯМ НА ФОНДОВОМУ РИНКУ УКРАЇНИ - Бліхар M.; Вовк, В.; Шевченко, Н.; Коханюк, Т.; Добош, З. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Розглянуто законодавчо-нормативні документи, у яких окреслено особливості виявлення правопорушень на фондовому ринку України. Сформовано основні правопорушення на вітчизняному фондовому ринку, розглянуто суб’єкти, об’єкти і види санкцій за правопорушення. Визначено, що головним органом у сфері виявлення та запобігання правопорушенням на фондовому ринку є Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР), яка розглядає справи про правопорушення, регулює діяльність емітентів та фінансових посередників, складає звіти щодо операцій на фондовому ринку, здійснює ліцензування професійних учасників, забезпечує співпрацю з державними установами, органами державної і місцевої влади у сфері запобігання правопорушенням. Здійснено аналіз правопорушень на фондовому ринку України протягом 2017—2019 років. Окреслено основні напрями запобігання правопорушенням на фондовому ринку, а саме: накладання фінансових санкцій, анулювання або призупинення ліцензії професійних учасників, винесення розпоряджень і постанов, збільшення розмірів штрафів на фондовому ринку, запобігання маніпуляціям із цінами. Надано пропозиції щодо вдосконалення діяльності Агентства з розвитку інфраструктури фондового ринку, зокрема щодо формування єдиної повної і детальної бази емітентів, професійних учасників, правопорушень, іноземних інвесторів та великих власників цінних паперів. Запропоновано здійснювати зменшення правопорушень на фондовому ринку шляхом активної співпраці з Міжнародною організацією комісій із цінних паперів (IOSCO). Загалом, можна зробити висновок про відсутність критичної ситуації у сфері правопорушень на фондовому ринку України, про що свідчать проведені аналітичні дослідження. Ключові слова: правопорушення, фондовий ринок, ліцензія, емітент, професійні учасники ринку, Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку. Формул: 0; рис.: 4; табл.: 0; бібл.: 16.