БАГАТОКРИТЕРІАЛЬНА МОДЕЛЬ ПЛАНУВАННЯ ПРОСТОРОВОГО РОЗВИТКУ МІСТА З УРАХУВАННЯМ ІНТЕРЕСІВ СТЕЙКХОЛДЕРІВ - Тимощук, М.; Соснова, Н.; Фещур, Р.; Шишковський, С.; Копитко, С. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Метою дослідження є обґрунтування концепції та побудова моделі планування просторового розвитку міста як складної архітектурно-містобудівної та соціально-економічної системи, а також розроблення інструментів формування планувальних рішень узгоджених за багатьма критеріями, які відображають інтереси стейкхолдерів. Розглянуто і проаналізовано базові теорії (мови шаблонів, центральних місць) та концептуальні підходи до утворення міських просторів (торговельного, відпочинкового, оздоровчого, іміджевого, розважального, природоохоронного, спортивногоспрямування). Установлено можливість і обґрунтовано доцільність застосування експертних методів, а також соціологічних, економічних, математичних і методів проєктного менеджменту до аналізування, узагальнення та моделювання процесу планування розвитку громадського простору міста. Обґрунтовано концептуальні засади, встановлено загальні вимоги та окреслено основні завдання, які потребують вирішення у процесі формування планувальних рішень. Розроблено багатокритеріальну оптимізаційну модель планування просторового розвитку міста в умовах суперечливості інтересів стейкхолдерів, обмеженості ресурсного потенціалу та неповної інформаційної визначеності. Упровадження моделі підвищить обґрунтованість планувальних рішень і призведе до зростання якості життя населення внаслідок розширення наявних та урізноманітнення потенційно можливих функцій громадського простору міста. Установлено критерії оцінювання архітектурно-містобудівного, економічного, соціального, культурно-пам’яткового та екологічного результату від реалізації плану розвитку громадського простору міста. Аргументовано доцільність застосування методу послідовних поступок як ефективного інструменту співтвореннястейкхолдерами узгоджених планувальних рішень. Розроблена базова модель формування оптимальних за окремими критеріями планувальних рішень містить обмеження на потенціал просторового розвитку міста, черговість упровадження взаємопов’язаних об’єктів розвитку та збалансованість попиту і пропозиції послуг (функцій) громадського простору для мешканців міста. Модифікована за методом послідовних поступок модель формування узгодженого за інтересами стейкхолдерів планувального рішення базується на встановленні домінантного критерію оптимізації, експертному обґрунтуванні допустимої втрати оптимальності початкових планувальних рішень за кожним із критеріїв на кожному кроці подальших розрахунків та консенсному ухваленні остаточного рішення. Ключові слова: громадський простір, планувальне рішення, просторовий розвиток, критерії оцінювання, потенціал розвитку, модель, інтереси стейкхолдерів, метод co-creation. Формул: 16; рис.: 2; табл.: 2; бібл.: 23.