ПОКРАЩЕННЯ МЕДИЧНОГО ОБСЛУГОВУВАННЯ ЧЕРЕЗ РОЗВИТОК УПРАВЛІНСЬКИХ КОМПЕТЕНЦІЙ МЕДИКІВ-КЕРІВНИКІВ - Крижанівська A.; Запухляк, І.; Ромашко O.; Онисенко T.; Кравченко, Т. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Метою дослідження є діагностика управлінських компетенції медиків-керівників і розроблення інструментарію щодо їхнього розвитку задля поліпшення медичного обслуговування населення у кризових і нестабільних умовах. Запропоновано методичний підхід до формування профілю управлінських компетентностей керівників медичних закладів, що ґрунтується на використанні методу експертних оцінок і передбачає виокремлення трьох етапів: підготовчого, у межах якого формується науково-методична база для здійснення аналізу; оціночного, що передбачає діагностику управлінських компетенції медиків-керівників у розрізі трьох груп: інструментальні, міжособистісні та системні; рекомендаційного, що передбачає розроблення практичних інструментів розвитку компетенцій керівників медичних закладів з метою поліпшення медичного обслуговування населення в нестабільних і кризових умовах. Для формування бази дослідження сформовано анкету для опитування, у якій наведено управлінські компетенції в розрізі трьох груп: інструментальні, міжособистісні та системні. Опитування здійснювалося серед керівників медичних закладів, їхніх відділів і головних медсестер закладів охорони здоров’я на Прикарпатті. Обґрунтовано, що в сучасних умовах керівникові медичного закладу не достатньо мати тільки високий рівень медичних знань, необхідним є також володіння елементами фінансового менеджменту, стратегічного планування і маркетингу, управління ризиками і конфліктами, мати високу готовність до змін та вміння працювати в команді. Дослідження управлінських компетенцій медиків-керівників дозволило побудувати профілі управлінських компетенцій наявного і майбутнього медика-керівника, запропонувати практичні інструменти розвитку їхніх управлінських компетенцій з урахуванням необхідності роботи у кризових і непередбачуваних умовах. Ключові слова: медичне обслуговування населення, керівники медичних закладів, управлінські компетенції, нестабільність і непередбачуваність. Формул: 0; рис.: 1; табл.: 5; бібл.: 15.