ОРГАНІЗАЦІЙНО-ФІНАНСОВІ ДЕТЕРМІНАНТИ ІННОВАЦІЙНОЇ СКЛАДОВОЇ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ КРАЇНИ - Баула, О.; Жуков, С.; Лютак, О.; Столярчук, Я.; Корольчук, Л. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація.Визначено вплив джерел фінансування інноваційної діяльності в країні на економічне зростання країни за допомогою економіко-математичного моделювання і побудови рівнянь регресії між ВВП і показниками фінансування інновацій та витрат на дослідження з побудовою багатофакторного рівняння регресії. У результаті регресійного аналізу було виявлено, що найбільш чуттєвий вплив на результуючий показник мають такі змінні, як капітальні інвестиції з коштів державного і місцевих бюджетів та витрати на дослідження і розробки. За допомогою методу екстраполяції було прогнозовано зростання ВВП на чотири роки, а також виявлено те, що капітальні інвестиції з власних коштів підприємств і організацій зростуть на 24,08%, капітальні інвестиції з коштів державного і місцевих бюджетів на 28,42%, витрати на дослідження і розробки на 22,76% за аналізований період. При умові дотримання прогнозованих значень фінансових детермінант інноваційної складової нарощення конкурентоспроможності країни, обсяг розрахункового ВВП у фактичних цінах за прогнозований період зросте на 936 039,011 млнгрн або 23,26 %. Окреслено причини низького рівня стану інноваційної сфери у вітчизняній економіці: нерозвиненість ринку інноваційних продуктів через низькі показники розвитку інтеграційних процесів у ній; слабкість відносин, що визначають інноваційний характер економічного розвитку; низька мотивація промислового сектору в інноваційному розвитку; на вітчизняному ринку обмежена пропозиція технологічних інновацій, створених силами національних промислових компаній і науково-дослідних установ; висока вартість розроблення і впровадження, високі процентні ставки за інвестиційним портфелем, тривалий період окупності, орієнтація фінансових структур на видачу «коротких позик», здебільшого, споживчих кредитів на технологічне оновлення секторів промисловості. Для врегулювання подібних протиріч було запропоновано системоутворювальні фактори комплексу заходів активізації інтеграційних процесів у інноваційній сфері України. Систематизовано зарубіжний досвід ведення науково-технічної та інноваційної політики, а також комерціалізації інновацій, зважаючи на який запропоновано концептуальні орієнтири організаційно-фінансового забезпечення ефективності інноваційної складової конкурентоспроможності: економічні механізми (прямі бюджетні інвестиції; пільгове кредитування; інтеграція з іноземними інституціями щодо фінансового забезпечення інноваційної діяльності; збільшення частки ВВП, спрямованої на фінансування інноваційних процесів; розроблення дієвого комплексу заходів щодо залучення міжнародних грантів і заощаджень домогосподарств як інвестицій для реалізації концепції інноваційного розвитку економіки країни тощо); організаційні механізми (формування інтеграційних кластерів з використанням потенціалу освіти, бізнесу, влади, громадськості; державне сприяння розбудові інноваційної інфраструктури тощо). Ключові слова: інновації, фінансове забезпечення інноваційного розвитку, конкурентоспроможність країни, інноваційна система, кластер, регресія, кореляція, інтеграційні процеси. Формул: 1; рис.: 5; табл.: 3;бібл.: 12.