НЕЧІТКО-МНОЖИННИЙ ПІДХІД ДО ОЦІНКИ РИЗИКУ В УМОВАХ ЦИФРОВІЗАЦІЇ УПРАВЛІНСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА - Мазаракі, А.; Федулова, І.; Дроздова, Ю.; Бай, Сергій (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Успішність підприємствана ринку залежить від рівня його конкурентоздатності, яка, у свою чергу, визначається рівнем конкурентних переваг продукції, що розробляють і поставляють на ринок. Постійне оновлення продуктового асортименту сучасними підприємствами дозволяє їм продовжити час свого ефективного життя і забезпечити успіх у довгостроковій перспективі. Для цього підприємства повинні постійно здійснювати інноваційну діяльність, яка спрямована на розробку, впровадження і виведення новинки на ринок для забезпечення найкращим чином потреб споживача. Однак підприємства повинні не тільки досліджувати основні фактори успіху, а й джерела ризику, які супроводжують виведення інноваційної продукції на ринок. Ефективність товарної інноваційної політики підприємств молочної галузі визначається оптимальним поєднанням традиційних і нових товарів (нові зручні упаковки, нові смаки, розмір та інше). Розглядається нечітко-множинний підхід до оцінювання ризику виведення інноваційної продукції підприємства молочної галузі на ринок. В основу підходу покладено критерії оцінювання ризику виведення нової продукції на ринок «RWW» (Real, Win, Worthit— «Чи це реально?», «Чи ми можемо виграти?», «Чи варто цим займатись?»), які розглянуто в роботі Джорджа С. Дея. На базі критерії в оцінки ризику було побудовано нечітко-множинну модель оцінки ризику виведення інноваційної продукції на ринок. У результаті було отримано оцінку ризику виведення новинки на ринок за трьома складовими інструменту «RWW» та інтегральну узагальнену. Перевагою використання запропонованого методу є можливість формування агрегованого показника ризику виведення нового продукту на ринок, який ураховує не тільки кількісні, а й якісні характеристики індикаторів оцінки. Ключові слова: діджиталізація, ризик, новий продукт, інноваційний продукт, нечіткі множини, нечітка логіка. Формул: 9; рис.: 3; табл.: 12; бібл.: 27.