РОЗРОБЛЕННЯ СТРУКТУРИ БАЗ ДАНИХ ВНУТРІШНЬОГО ФІНАНСОВОГО МОНІТОРИНГУ ЕКОНОМІЧНИХ АГЕНТІВ - Кузьменко, О.; Доценко, Т.; Койбічук, В. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Наведено результати розроблення структури баз даних внутрішнього фінансового моніторингу економічних агентів у формі схеми даних з урахуванням сутностей, їхніх атрибутів, ключових полів і взаємозв’язків, а також структури одиниць нормативно-довідкової інформації, необхідної для організації основних процедур моніторингу на підґрунті внутрішніх і зовнішніх джерел. Структурна схема баз даних фінансового моніторингу, сформована в сучасній нотації BPMN 2.0 із використанням програмного продукту BizagiStudio на основі внутрішніх нормативно-довідкових документів, складається з таблиць, що містить інформацію: про анкету фінансового моніторингу клієнта; перелік ризикових клієнтів у системі економічного агента; перелік клієнтів, щодо яких наявні Ухвали суду та фінансові операції яких можуть містити ознаки ризикових; перелік ПЕП клієнтів економічного агента; перелік клієнтів, щодо яких наявна частка державної власності (ЧДВ); перелік заборонених галузей; довідники кодів (виду фінансових транзакцій; ознаки фінансових трансакцій обов’язкового фінансового моніторингу; ознаки фінансових трансакцій внутрішнього фінансового моніторингу; документа, що засвідчує особу; виду суб’єкта первинного фінансового моніторингу; виду повідомлення; юридичного статусу учасника трансакції; типу особи, що пов’язана з фінансовою трансакцією; наявності дозволу на подання відомостей; ознаки реалізації фінансової транзакції; областей України); довідник критеріїв ризику; клієнти з FATCA-статусом. Схему структури баз даних внутрішнього фінансового моніторингу економічних агентів з використанням нормативно-довідкової інформації на основі зовнішніх джерел представлено таблицями, що містять інформацію: про юридичних осіб, фізичних осіб —підприємців, громадські формування, громадські об’єднання, нотаріусів, адвокатів України; переліку осіб, пов’язаних із тероризмом і міжнародними санкціями, що формується Державною службою фінансового моніторингу України; перелік публічних діячів і членів їхніх сімей; санкційні списки (Ради національної безпеки і оборони України; Міністерства економічного розвитку і торгівлі України; OFAC SDN List — санкційний список США; санкційні списки всього світу; санкційні списки ЄС); списки ризикових країн (держава-агресор, держави зі стратегічними недоліками, країни з воєнними діями, список Європейської комісії щодо країн зі слабким режимом ПВК / ФТ, країни з підвищеним рівнем корупції, самопроголошені країни, країни з підвищеним ризиком ФТ, держави — офшорні зони); Перше Всеукраїнське бюро кредитних історій, що описує кредитну історію, кредитні ризики фізичних та юридичних осіб в Україні (ПВБКІ); Міжнародне бюро кредитних історій, що описує кредитну історію фізичних та юридичних осіб — клієнтів українських економічних агентів (МБКІ); перелік товарів подвійного використання; перелік осіб з ЧДВ; AntiFraud HUB — відомості про шахраїв; реєстр банкрутів; реєстр боржників; реєстр судових рішень; база недійсних документів; перелік осіб, які переховуються від органів влади; реєстр платників ЄП; реєстри обтяжень рухомого і нерухомого майна; дані про цінні папери; реєстр щодо люстрації; реєстр арбітражних керуючих; корупційний реєстр; бази українських організацій; інформація щодо іноземних компаній. Комплексне використання розроблених баз даних на основі запропонованих схем дозволить удосконалити процедури проведення фінансового моніторингу економічними агентами і розв’яти низку сьогоденних проблем. Ключові слова: економічні агенти, фінансовий моніторинг, структурна схема бази даних, нормативно-довідкова інформація внутрішнього забезпечення, нормативно-довідкова інформація зовнішнього забезпечення. Формул: 0; рис.: 2; табл.: 0; бібл.: 42.