ГЕНДЕРНИЙ ПАРИТЕТ У ПУБЛІЧНОМУ АДМІНІСТРУВАННІ В КОНТЕКСТІ РОЗВИТКУ ЄВРОПЕЙСЬКИХ ЦІННОСТЕЙ У СИСТЕМІ МЕНЕДЖМЕНТУ - Криштанович, С.; Трещов, М.; Дурман M.; Лопатченко, І.; Кернова M. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Питання гендерного паритету в системі менеджменту займає важливу роль у світі. Проблематику піднімають на усіх рівнях і її вирішення завжди на порядку денному. Домінування на високих управлінських посадах чоловіків у XX столітті призвело до того, що тепер забезпечення гендерної рівності є питання багатьох наукових праць. Державний апарат при цьому зажди стояв jсторонm і його практично не торкалися. Але і там вистачає проблем з гендерною нерівністю. Ігнорування цієї проблеми сьогодні призведе до повернення тих часів, коли професіоналізм визначався за статю, а не за знаннями. Основне завдання полягає в характеризації стану гендерного паритету в системі державного управління. Основна мета статті — оцінити наявні статистичні дані про гендерне співвідношення чоловіків і жінок в органах державної влади України, а також розрахувати коефіцієнт гендерної асиметрії в системі управління. У результаті проведеного аналізу було визначено, що сутність гендерної політики в системі публічного адміністрування та управління повинна бути направлена не на «виділення» за особливим статусом жінки перед чоловіками, а забезпечення оптимального балансування участі як перших, так і других в ухваленні будь-яких рішень у системі менеджменту, тим самим установлення відповідної рівності. Жінки і чоловіки не повинні по «особливому» виділятися в системі менеджменту й у сфері публічного управління. Повинен враховуватися професіоналізм, компетентність, чесність і свідомість під час служби. Проведено детальний аналіз щодо розподілу представників як чоловічої, так і жіночої сторони в системі публічного адміністрування та управління на всіх рівнях. Було встановлено, що на нинішній день існує певна нерівність у роботі системи управління в бік чоловіків у сфері публічного адміністрування. Ключові слова: гендерність, гендерний паритет, публічне адміністрування, управління, система менеджменту Формул: 1; рис.: 0; табл.: 4; бібл.: 17.