БАНКІВСЬКЕ КРЕДИТУВАННЯ ПІД ЧАС КРИЗИ COVID-19: ДОСВІД ШВЕЙЦАРІЇ - Стрільчук, Ю.; Черкашина, К.; Краснова, І.; Аржевітін, С.; Семененко, Т. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Присвячена аналізу впливу банківського кредитування на економіку під час пандемії COVID-19 на прикладі швейцарського досвіду. За результатами дослідження динаміки основних макроекономічних індикаторів (ВВП і його складових, рівня інфляції, показників грошової маси) до і під час коронакризи доведено, що вплив поточної кризи на економіку є сильнішим, аніж вплив фінансової кризи 2008—2009 рр. Зокрема виявлено різке падіння ВВП Швейцарії 2020 року, зниження обсягів експорту та імпорту. Складові ВВП, які були найбільш стабільними протягом останніх 12 років і не знижувалися під час фінансової кризи 2008—2009 рр., а саме «Споживчі витрати домогосподарств» і «Загальні споживчі витрати», показали спадну динаміку 2020 року, що підкреслює неекономічний характер кризи. Період пандемії охарактеризувався зростанням інфляції та зміною структури грошової маси, а саме зменшенням обсягів депозитів на поточних рахунках майже удвічі. Найбільш вразливим економічним суб’єктом виявилося населення, рівень платоспроможності якого значно знизився, що спричинило скорочення обсягів споживання і безготівкових розрахунків. Зростанню обсягів попиту і споживання, пожвавленню ділової активності, стимулюванню економічного зростання в умовах, що склалися, сприятиме активізація банківського кредитування. Проведений аналіз дозволив констатувати, що обсяги кредитування у Швейцарії протягом 2020 року були вищими порівняно з попереднім роком. Найбільш значущим у структурі кредитного портфеля банків залишається кредит для населення, частка якого становила 66 % на кінець 2020-го. Водночас же час корпоративний кредит характеризується швидшими темпами зростання з початку кризи, що свідчить про вищий попит на кредит з боку бізнесу та використання його у складі антикризового менеджменту. На противагу наявній думці щодо негативного впливу банківського кредитування на рівень інфляції доведено, що пожвавлення банківського кредитування у складі комплексу заходів фіскально-бюджетної та монетарної політики має позитивний вплив на відновлення економіки під час і після кризи. Проаналізований досвід Швейцарії може бути використаний в українських реаліях. Ключові слова: банківський кредит, іпотечний кредит, корпоративний кредит, кредитування, Швейцарія, COVID-19. Формул: 0; рис.: 7; табл.: 2; бібл. 17.