РОЗВИТОК СИСТЕМИ ОПОДАТКУВАННЯ В УМОВАХ ЦИФРОВОЇ ТРАНСФОРМАЦІЇ НАЦІОНАЛЬНОЇ ЕКОНОМІКИ - Лагодієнко, Н.; Якушко, І. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Створення ефективної системи оподаткування у країні є однією з найважливіших умов забезпечення її конкурентоспроможності. На сьогодні в усьому світі відбувається процес активної податкової конкуренції між державами. Саме це зумовлює важливість створення умов для впровадження цифрових технологій у сферу оподаткування, що дає змогу кардинально змінити ефективність роботи податкових органів і сприяє переходу податкових систем на якісно новий рівень власного розвитку. Таким чином, проведено дослідження теоретичних положень розвитку фіскальної діджиталізації як об’єктивно необхідного компонента реформування податкових систем у сучасних умовах цифровізації національної економіки. Це було реалізовано через дослідження сутності діджиталізації, що реалізовано на основі аналізу сформованих наукових концепцій розгляду цього явища, конкретизації впливу такого явища на розвиток національної економіки. У підсумку також визначено переваги від упровадження цифрових технологій саме для податкової системи країн. Для конкретизації сутності фіскальної діджиталізації також розглянуто зміст фіскального і цифрового простору, обґрунтовано їхню об’єктивну конвергенцію в сучасних умовах розвитку економіки країн. Було запропоновано авторське трактування сутності фіскальної трансформації, а саме: фіскальна трансформація — простір, у якому відбуваються процеси впровадження в діяльність фіскальних органів влади сучасних інформаційних технологій для підвищення ефективності реалізації відповідними органами виконавчої влади політики у сфері регулювання доходів і видатків держави з метою стимулювання її випереджального економічного розвитку та забезпечення розвитку інших економічних суб’єктів. Також поглиблено концептуальні засади розвитку фіскальної діджиталізації, її невідворотний характер та обґрунтовано її важливу роль у забезпеченні конкурентоспроможності податкових систем, проаналізовано переваги і загрози, які можуть виникати у процесі впровадження сучасних цифрових технологій у фіскальній сфері. Ключові слова: діджиталізація, фіскальний простір, цифровий простір, фіскальна діджиталізація, цифрові технології. Формул: 0; рис.: 3; табл.: 0; бібл.: 36.