СУЧАСНІ ПРОБЛЕМИ БАНКІВСЬКОГО КРЕДИТУВАННЯ ПІДПРИЄМСТВ АГРОПРОМИСЛОВОГО КОМПЛЕКСУ УКРАЇНИ - Аржевітін, С.; Стеценко , Б.; Охрименко , І.; Білоченко , А.; Білошапка , В. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Мета статті — виявити основні чинники, що стримують кредитування підприємств агропромислового комплексу України, запропонувати шляхи вдосконалення системи їх кредитування. Методологічною базою дослідження обрано системний підхід, який передбачає комплексне дослідження системи банківського кредитування агропромислового комплексу. При його аналізі також використано історичний і структурно-функціональний підходи. Для розгляду окремих проблем банківського кредитування агропромислового комплексу застосовувалися методи порівняльного аналізу Із загальнонаукових методів були використані методи аналізу і синтезу, індукції і дедукції. Досліджено динаміку і структуру обсягів залучених кредитів агропромислового комплексу в Україні за 2015—2020 рр.; динаміку процентних ставок за кредитами агропромислового комплексу і динаміку виробництва продукції сільського господарства на 1 грн кредитного забезпечення агропромислового комплексу в Україні за 2015—2020 рр. За аналізований період ці показники пропорційно зростають або знижуються, про що свідчить значення ефективності кредитного забезпечення агарного сектору. А 2020 року ефективність кредитного забезпечення аграрного сектору становила 11,64 грн, що на 0,4 грн більше, ніж 2015 року. Проведений аналіз виявив, що агропромисловий комплекс сьогодні відчуває високу потребу у фінансових ресурсах. Надано характеристику основних проблем механізму кредитування агропромислового комплексу. Визначено необхідність забезпечення доступності банківських кредитів. Стимулювання інвестиційного кредитування сільськогосподарських підприємств матиме позитивний вплив на розвиток галузі, а також поліпшить наявне економічне становище жителів сільських населених пунктів. Висока потреба у кредитних ресурсах з боку сільськогосподарських товаровиробників, сучасний стан і динаміка кредитування агропромислового комплексу в Україні дозволяють прийти до висновку про необхідність вдосконалення механізму забезпечення доступності банківських кредитів, розроблення ефективних кредитних продуктів для агропромислового комплексу, а також посилення державної підтримки кредитування сільського господарства. Ключові слова: кредит, банки, підприємства агропромислового комплексу, кредитні програми для агропромислового комплексу. Формул: 0; рис.: 3; табл.: 1; бібл.: 15.