СИСТЕМА ФОРМУВАННЯ І ДІАГНОСТИКИ РІВНІВ ІННОВАЦІЙНО-ПІДПРИЄМНИЦЬКОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ МАЙБУТНІХ МЕНЕДЖЕРІВ ОСВІТИ В УМОВАХ ЕКОНОМІКИ ЗНАНЬ - Базелюк, В.; Кубіцький , С.; Рудик , Я.; Рябова , З.; Новак , О. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Присвячено проблемі формування й діагностики рівнів інноваційно-підприємницької компетентності майбутніх менеджерів освіти в умовах економіки знань. Мета дослідження — теоретичне обґрунтування та експериментальна перевірка системи формування й діагностики рівнів інноваційно-підприємницької компетентності майбутніх менеджерів освіти у закладі вищої освіти в умовах економіки знань. Визначено інноваційно-підприємницьку компетентність менеджера освіти як інтегровану особистісно-професійну, соціально значущу якісну характеристику майбутнього фахівця, який володіє певним рівнем сформованих знань, умінь, цінностей, ставлень, досвіду, якостей. Дослідження являє собою систему, яка включає матрицю оцінювання, що містить характеристику рівнів, критеріїв і показників інноваційно-підприємницької компетентності майбутніх менеджерів освіти та технологію оцінювання. Необхідною умовою розв’язання проблеми підготовки майбутніх менеджерів освіти до управлінської діяльності є формування мотиваційно-ціннісного, когнітивного, діяльнісного, особистісного та оцінно-рефлексивного компонентів, як необхідних складових їхньої інноваційно-підприємницької компетентності. Результати практичного застосування інноваційно-підприємницької компетентності показало, що велика частка студентів пробує власні сили у відкритті та реєстрації власного бізнесу. Підняття рівня зареєстрованих підприємств студентами за 2008—2018 рр. у понад 30 разів є свідченням не тільки запровадження цифрових технологій у навчання, а й зростаюча доступність інформаційних технології та Інтернету. Частка студентів, що планують відкриття власної справи після завершення навчання сягає 50 %, однак досягають запланованих цілей трохи більше 10 %. Всього 2,5 % студентів планують долучитися до родинногобізнесу, у перспективі дана частка може зрости до 4,5 %. Застосування системи забезпечило позитивну динаміку формування інноваційно-підприємницької компетентності майбутніх менеджерів освіти у всіх її структурних компонентах. Результати впровадження даної системи підтверджують її ефективність та доцільність застосування в освітньому процесі закладів вищої освіти. Ключові слова: економіка знань, менеджер освіти, заклад освіти, студент, інноваційно-підприємницькі компетентності, здобувач вищої освіти. Формул: 4; рис: 1; табл: 3; бібл. 22.