РАЦІОНАЛЬНЕ ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ ЯК СКЛАДОВА ЕКОЛОГІЧНОЇ БЕЗПЕКИ: ЕКОНОМІКО-ПРАВОВІ АСПЕКТИ - Баїк, О.; Ярмол , Л.; Сірант , М.; Попадинець , Г.; Стецюк , Н. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Присвячено аналізові економіко-правових аспектів раціонального природокористування як складової екологічної безпеки. Проаналізовано екологічні проблеми сучасного стану навколишнього природного середовища держави. Констатовано, що екологічна безпека є однією з найважливіших складових національної безпеки України, яка залежить від раціонального використання і відтворення природних ресурсів. Сформульоване поняття раціонального природокористування, яким є сфера виробничої та наукової діяльності, спрямована на вивчення, освоєння, охорону й перетворення природи з метою забезпечення сприятливих умов життєдіяльності людини. З’ясовано, що раціональне природокористування обов’язково передбачає економіко-правову складову, яка полягає в отриманні найбільшої користі від господарської та іншої діяльності при використанні природних ресурсів за умови економічно обґрунтованих витрат. Визначено поняття економіко-правового механізму природокористування, яким є закріплена в законодавстві система економічних і правових заходів, стимулів та інших регуляторів, спрямованих на забезпечення охорони навколишнього природного середовища, екологічної безпеки та організацію раціонального природокористування та ґрунтується на концепції платності природокористування, застосування економічної, юридичної відповідальності. Сформульовано пропозиції щодо здійснення Україною додаткових заходів фіскального регулювання природокористування, надання податкових пільг підприємствам, що реалізують відповідні природоохоронні програми, страхування екологічних ризиків. Ключові слова: екологічна безпека, раціональне природокористування, економіко-правовий механізм, правове регулювання, навколишнє природне середовище, норми права. Формул: 0; рис.: 0; табл.: 3; бібл.: 23.