МАРКЕТИНГОВИЙ МЕНЕДЖМЕНТ ЯК ІНСТРУМЕНТ ЗАПОБІГАННЯ КРИЗОВОМУ СТАНУ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВ - Восколупов, В.; Балановська , Т.; Гавриш , О.; Гогуля , О.; Драгнєва , Н. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. У статті розглянуто стан та тенденції розвитку сільського господарства в Україні. Відмічено, що на сьогоднішній день сільське господарство є однією з провідних галузей економіки України, а також аграрна продукція є основною для зовнішньої торгівлі України. В той же час є ряд проблем, які перешкоджають ефективному розвитку сільського господарства, починаючи від застарілої матеріально-технічної бази у підприємствах й до наявності на ринку значної частки імпортної сільськогосподарської продукції, ціни на яку є нижчими, ніж на українську. Встановлено, що у 2019 році, порівняно з іншими роками, частка збиткових сільськогосподарських підприємств зросла. Крім того відбулося зниження рівня рентабельності по всіх видах сільськогосподарської продукції. Зазначено, що практична реалізація ефективних інструментів управління дозволяє підприємствам зменшити розмір можливих збитків та ймовірність виникнення кризових ситуацій, покращити адаптованість підприємств та зміцнити свої конкурентні позиції на ринку. Встановлено, що діяльність сільськогосподарських підприємств ускладнюється конкуренцією, що вимагає виробництва саме такої продукції, на яку є попит. З метою запобігання кризовому стану підприємствам доцільно використовувати маркетинговий менеджмент, який передбачає управління всіма загальними та окремими функціями підприємства, а також усіма його підрозділами на основі маркетингу. Крім того, маркетинговий менеджмент передбачає орієнтації усієї системи менеджменту підприємства на задоволення потреб споживачів. Встановлено, що результатом ефективного використання маркетингового менеджменту у діяльності сільськогосподарських підприємств буде досягнення комерційної результативності та отримання соціального ефекту. Досліджено перелік процедур, за допомогою яких формується маркетинговий менеджмент у підприємстві. Розроблено орієнтири маркетингового менеджменту у сільськогосподарському підприємстві, які в комплексі сприятимуть задоволенню потреб споживачів, отриманню нових конкурентних переваг, і, як наслідок, підвищенню прибутковості та конкурентоспроможності підприємства. Ключові слова: маркетинговий менеджмент, сільськогосподарські підприємства, криза, прибутковість, конкурентоспроможність. Формул: 0; рис.: 3; табл.: 0; бібл.: 27.