НЕЗАЛЕЖНІСТЬ ЦЕНТРАЛЬНИХ БАНКІВ: НОВІ ВИКЛИКИ - Кириленко, В.; Кулага , І.; Ткаченко , О.; Хохич , Д. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
НЕЗАЛЕЖНІСТЬ ЦЕНТРАЛЬНИХ БАНКІВ: НОВІ ВИКЛИКИ Анотація. Дослідження присвячено визначенню статусу центральних банків та їх формальної незалежності в контексті індексного підходу. Доведено, що існує обернений зв’язок між інфляцією та рівнем незалежності центральних банків. Було встановлено, що розширення повноважень центробанку на основі GMT-індексу демонструє менший рівень його незалежності. Проведено кількісне дослідження елементів індексу незалежності центральних банків. Визначено особливості формулювання мандата центрального банку, процедури погодження цілей, призначення керівництва і тривалості перебування його на посаді, здатності обирати і застосовувати монетарні інструменти, процедури покриття операційних витрат центрального банку та перерахування прибутку до бюджету, коректності інтерпретації законодавства. Проблеми індексного підходу полягають в інтерпретації мандата центрального банку, щільності взаємозв’язку між індексами і показниками інфляції, а також квантифікації законодавства. Для усунення недоліків базового індексного підходу запропоновано альтернативні підходи, зокрема індекс конституційної незалежності, TOR-індекс та індекс політичної вразливості керівництва. Екстраполяція підходу індексів для розвинутих країн не завжди спрацьовує, коли вибірка розширюється за рахунок країн із ринками, що розвиваються. Зокрема, у країнах зі слабкими інститутами фактична незалежність центрального банку не завжди відповідає формальній. В Україні, наприклад, твердження щільності зв’язку між рівнем інфляції та рівнем формальної незалежності є досить ускладненим. Акцентовано увагу на проблемі протиставлення політичної та економічної незалежності центробанку. Оригінальність статті обумовлена необхідністю визначення нових викликів незалежності монетарних органів, зумовлених макроекономічними та інституціональними чинниками, які призводять до порушення рівноваги між статусом центральних банків і закріпленням монетарних цілей (інструментів) на законодавчому рівні в напрямі досягнення цінової стабільності. Ключові слова: центральний банк, економічна незалежність, якість інститутів, GMT-індекс, політична влада. Формул: 0; рис.: 2; табл.: 0; бібл.: 19.