ОСОБЛИВОСТІ ФІНАНСОВОГО УПРАВЛІННЯ УНІВЕРСИТЕТСЬКИМИ ЦЕНТРАМИ КРЕАТИВНОГО ПІДПРИЄМНИЦТВА ЄВРОПИ І КИТАЮ - Руденко, С.; Комаха , Л.; Неліпа , Д. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Університетські центри креативного підприємництва сьогодні стають рушіями сучасної економіки провідних країн світу і утворюють всесвітній академічний підприємницький рух. Кожна з провідних країн чи груп країн має певні особливості та власний досвід фінансового управління такими центрами. Тому постає завдання порівняльного аналізу особливостей для вказаних центрів тих країн, які є найбільш успішними у впровадженні інновацій, виявлення спільних рис, закономірностей і відмінностей. Такий аналіз є особливо важливим для України, де рух академічного креативного підприємництва перебуває на початковій стадії розвитку. За використання системного аналізу встановлено, що для країн ЄС характерною є переважно розподілена чи так звана мережева структура фінансового управління університетськими центрами креативного підприємництва, а для КНР характерною є переважно ієрархічна структура. Характерною відмінністю академічного підприємницького руху ЄС і Китаю є також те, що основою менеджменту вказаними центрами, у тому числі й фінансового управління, для ЄС є самоврядування, яке є наслідком традицій самоврядування університетів Європи. Для КНР цей чинник поступається традиції централізованого адміністрування. Визначено основну функцію фінансового менеджменту центрів креативного підприємництва. Це полегшення доступу до кредитування науковців, наукових і проєктних груп університетів, формування екосистеми підтримки впровадження інновацій, надання посередницьких послуг для суб’єктів системи фінансової підтримки інновацій, створення середовища для співпраці, зменшення рівня фінансових ризиків інвесторів і збільшення ефективності впровадження інновацій. Систематизовано інструменти фінансового менеджменту креативного академічного підприємництва. При проведенні порівняльного аналізу встановлено і деталізовано особливості фінансового управління університетськими центрами креативного підприємництва для Європейського Союзу і Китайської Народної Республіки, зокрема особливості структури управління та притаманні для ЄС чи для КНР інструменти фінансування науково-дослідних і конструкторських робот вказаних центрів. Результати дослідження можуть бути корисними при створенні національної системи фінансового управління університетськими центрами креативного підприємництва. Ключові слова: системний аналіз,університетські центри, креативне підприємництво, інновації, фінансове управління. Формул: 2; рис.: 2; табл.: 0; бібл.: 21.