СТРАТЕГІЧНЕ УПРАВЛІННЯ РЕСУРСНИМ ПОТЕНЦІАЛОМ ЯК ЗАХІД ПІДВИЩЕННЯ КОНКУРЕНТНОСПРОМОЖНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА В АГРАРНОМУ СЕКТОРІ - Ульянченко, О.; Васюренко , Л.; Литвинов , А.; Утенкова , К.; Філімонов , Ю.; Кукса , І. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Системний розвиток аграрного сектора економіки регіону - збалансоване (тобто відповідне уявленням про оптимальну структуру і пропорційності аграрної підсистеми регіональної соціально-економічної системи) розвиток суб’єктів. Системний розвиток аграрного сектора економіки регіону потребує стратегічного управління, яке повинно відповідати вимогам основних принципів: комплексність; паритет групових, внутрішньогрупових і регіональних інтересів; системність; цілеспрямованість; ефективність; оптимальність. Стратегічні орієнтири системного розвитку та управління аграрного сектору економіки регіону необхідно обґрунтовувати з урахуванням впливу рівня використання ресурсного потенціалу, а саме основного капіталу сільськогосподарськими підприємствами. Запропоновано за допомогою кореляційно–регресійного аналізу оцінити та представити у вигляді моделі вплив зміни кількості виокремлених факторів в сукупності показників ефективної діяльності та конкурентоспроможності підприємств. Зазначено, що вартісне накопичування основного капіталу недоречно без оцінки та перегляду якості, кількості та необхідності наявного капіталу у підприємств аграрного сектору. Обгрунтовано необхідність залучення додаткових коштів для формування основного капіталу та вплив вартості наявного основного капіталу на результативні показники господарювання в розрізі основних сільськогосподарських галузей, а саме: окремо в галузі рослинництва, змішаної спеціалізації та тваринництва. Сталий збалансований розвиток регіону є розвиток, спрямований на паритетне досягнення цілей суб’єктів регіональної економіки та забезпечення їх стабільного функціонування в довгостроковій перспективі на основі безперервного інноваційного вдосконалення, в умовах збереження і поліпшення економічної, соціальної та екологічної ситуації. Ключові слова: управління; стратегія; ресурсний потенціал; аграрний сектор; ринок; конкурентноспроможність; тваринництво; рослинництво. Формул: 0; рис.: 0; табл.: 4; бібл.: 10.