ФІНАНСОВІ ТА ЕКОНОМІЧНІ АСПЕКТИ ВТРАТИ ЛЮДСЬКОГО КАПІТАЛУ ТА ПРОТИДІЯ ЦЬОМУ ВИКЛИКУ УКРАЇНСЬКОЇ ВИЩОЇ ШКОЛИ - Свириденко, Д.; Гоц , Н.; Ковтун , І.; Панченко , Л.; Семенюк , Р.; Двігун , А. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Втрати людського капіталу — це значні прогнозовані втрати для економіки країни. Вища школа повинна аналізувати виклики, підтримувати якість людського капіталу на рівні, необхідному для функціонування економіки, готувати фахівців в умовах перманентної кризи. Багатовекторність кризи призводить до негативного мультиплікативного ефекту впливів зовнішніх і внутрішніх чинників на рівень людського капіталу країни за всіма інституціональними категоріями, тому ці виклики є емерджентними з огляду на їхній системний характер. Передусім це стосується інституту вищої школи. Формування релевантної відповіді на виклики втрати людського капіталу є не тільки запорукою належного функціонування вищої школи, а й гарантують успішність її функціонування для економічних перетворень у країні. Проведеним аналітичним дослідженням виявлено економічні втрати від зовнішньої міграції висококваліфікованих кадрів, зниження економічного потенціалу країни від відпливу спеціалістів. Виявлено звуження бази якісного відтворення кваліфікованих кадрів, фактор диспропорції у фінансуванні вищої освіти і відтворення кадрів вищої кваліфікації з бюджетних джерел і зростання частки самофінансування. Аналізом доведено невідповідність якості кадрового складу кількості працівників вищої школи в регіонах і диспропорцію викладацького складу з науковими званнями. Дослідження кількості аспірантів вказує, що диспропорція за якістю буде посилюватися, оскільки наявна тенденція втрати наукових шкіл у регіонах. Виявлено слабкі сторони вищої освіти. Для зменшення негативного впливу цього фактору на якість людського капіталу і опосередковано на економіку країни вказано на нагальну потребу оптимізації державного фінансування людського капіталу; створення регіональних фондів фінансування вищої освіти, формування наукових шкіл у регіонах для усунення регіональних диспропорцій у підготовці кадрів. Розроблено пропозиції щодо політики інвестування в людський капітал на всіх кваліфікаційних щаблях з огляду на ефективність таких інвестицій і для стабілізації соціально-економічного становища у країні. Запропоновано напрями формування відповіді вищої школи на виклики кризи економіці країни. Ключові слова: вища освіта, людський капітал, економічні втрати, інтегровані показники, аналітичне дослідження. Формул: 0; рис.: 6; табл.: 2; бібл.: 20.