ФІНАНСОВО-ПРАВОВІ АСПЕКТИ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ ДЕРЖАВИ - Настасяк, І.; Баїк O.; Заяць O.; Михаліцька, Н.; Верескля M. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Проблема створення цілісної державної політики нормативно-правового забезпечення фінансової безпеки на всіх рівнях економіки є надзвичайно актуальною для України. Існує доцільність розробки та впровадження законодавства, що визначало би види внутрішніх та зовнішніх загроз стабільності фінансової діяльності та засоби протидії цим загрозам; повноваження та відповідальність органів державної влади щодо фінансово-правового регулювання з метою забезпечення порядку у фінансовій сфері держави; механізм організації фінансового контролю як засобу попередження фінансових правопорушень. Мета дослідження — виявлення сутності нових загроз економіко-фінансовій безпеці держави в сучасних умовах господарювання, а також пошук необхідних механізмів та заходів нормативно-правового забезпечення фінансової безпеки України. У процесі виконання дослідження використано загальнонаукові теоретичні методи: системний аналіз — для з’ясування об’єкту та предмету дослідження; абстрактно-логічний метод — для здійснення науково-обґрунтованих узагальнень та висновків про сутність, механізм забезпечення фінансової безпеки держави та фактори, що її визначають; графічний метод — для наочного представлення механізму забезпечення фінансової безпеки держави. У статті удосконалено перелік сучасних внутрішніх та зовнішніх загроз фінансово-економічній безпеці держави з урахуванням іманентної сутності Світового банку та МВФ. Наголошено, що необхідно розробити та затвердити новий перелік індикаторів та джерел вхідної інформації за складовими фінансової безпеки, бо діючий перелік затверджено ще наприкінці 2013 року і не враховує сучасних реалій. Необхідно визначити функції Міністерства економіки України щодо моніторингу та регулювання фінансової стабільності держави, зокрема її реального сектору економіки. Встановлено, що наукова розробка низки проблем, що стосуються методології та правового регулювання забезпечення безпеки держави, а також заходів та методів попередження та нейтралізації загроз тісно стикається з розвитком макропруденційного нагляду та регулювання під егідою Національного банку України. Позитивним є запровадження банком нових індикаторів (рівень непрацюючих кредитів, індекс фінансового стресу та ін.). Проте велика кількість приватних індикаторів заважає виробленню заходів з фінансово-правового регулювання рівня фінансової безпеки. Запропоновано новий методологічний підхід до розробки інтегрального показника фінансової стабільності на макрорівні. Результати дослідження дозволяють поліпшити механізм фінансової безпеки держави та обґрунтувати систему заходів стосовно її зміцнення. Перегляд та удосконалення чинної правової бази в галузі фінансово-нормативної економічної безпеки, розробка нового інтегрального показника рівня фінансової безпеки. Ключові слова: фінансова безпека; внутрішні та зовнішні загрози; правовий механізм забезпечення безпеки, макропруденційне регулювання. JEL Classіfіcatіon О12, Е59 Формул: 0; рис.: 2; табл.: 1; бібл.: 16.