ОБҐРУНТУВАННЯ СТРАТЕГІЇ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ФІНАНСОВОЇ БЕЗПЕКИ БАНКУ - Висоцька, І.; Савіна, С.; Мазур, К.; Нагірна, М.; Дорош, І. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Мінливість сучасний умов функціонування комерційних банків створюють загрози для їхньої діяльності та існування. Тому проблема забезпечення фінансової безпеки банків є актуальною. Забезпечення фінансової безпеки банку повинно відбуватися на основі науково обґрунтованої стратегії, що передбачає дію на певні функціональні складові безпеки. Запропоновано використовувати функціональний підхід до інтегральної оцінки рівня фінансової безпеки банківської установи, який передбачає врахування чотири груп показників — капітало-ресурсної, кредитно-інвестиційної, валютної безпеки і безпеки доходів та витрат банку. Цей підхід дає змогу кількісно оцінити вплив кожної групи показників на рівень фінансової безпеки банківської установи. Інтегральна оцінка ключових компонент інтегральної показника фінансової безпеки банку дозволила виявити, що для чотирьох досліджуваних банків характерний достатній рівень фінансової безпеки. Результати інтегрального показника фінансової безпеки банку доцільно використовувати при розробленні стратегії забезпечення фінансової безпеки банку. Запропоновано та обґрунтовано теоретико-методологічні основи формування стратегії забезпечення фінансової безпеки банку. Обґрунтовано, що для досягнення певного рівня фінансової безпеки банку доцільно використовувати GAP-метод. Доведено, що застосування цього методу дозволить виокремити лише ті компоненти, на які найбільше впливають на рівень безпеки банку і на котрі потрібно вплинути. Установлено, що стратегія забезпечення фінансової безпеки банківської установи повинна бути спрямована на подолання розривів за основними показниками. Для встановлення доцільності подолання стратегічних розривів використано методологію теорії ігор. Доведено, що застосування обраних методів стратегічного планування дасть можливість швидко виявляти причини відхилень від безпечного рівня банку та обґрунтовувати доцільність впливу на певні чинники. Ключові слова:. фінансова безпека банку, стратегія забезпечення фінансової безпеки, GAP-метод, інтегральний показник фінансової безпеки банку Формул: 4; рис.: 0; табл.: 5; бібл. 17.