УПРАВЛІННЯ ІННОВАЦІЙНИМ РОЗВИТКОМ МЕРЕЖЕВИХ ПІДПРИЄМСТВ В КОНТЕКСТІ ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ФІНАНСОВО-ЕКОНОМІЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ - Петрова I.; Вікторов, Б.; Захарчин, Г.; Бондарчук, Н.; Мельник T. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Для досліджуваних мережевих підприємств запропоновано придбання, організація застосування технологій, програм, обладнання, які поліпшать економічні, ринкові, технічні показники, дадуть можливість підвищити загальний рівень інноваційності. Для забезпечення оптимального вибору запропоновано використання інноваційних платформ для вибору технологій, програм, обладнання. Його застосування дає можливість виявити потреби інноваційного розвитку кожного з досліджуваних підприємств і розробити індивідуалізовані напрями інновацій. Мета статті — виявити ключові проблеми інноваційного розвитку мережевих підприємств України і розробити шляхи вдосконалення управління ним на основі перспективних технологій. Упроваджено методологію оцінки стану інноваційного розвитку підприємств на основі чотирьох груп показників: фінансових, впливу інноваційного потенціалу на рівень розвитку міжнародного бізнесу, кадрового складу і логістичної системи. Представлено п’ять мережевих структур первинної інформаційної бази. Доведено доцільність адаптації польського досвіду використання інноваційної платформи відбору, що забезпечує імітаційне моделювання впровадження технологій і програм до умов та особливостей українських мереж. Розглянуто тільки мережеві підприємства, їхні системи управління та інноваційний розвиток. Запропоновано використання алгоритмів комерціалізації технологій, програмного забезпечення, яке дозволить співробітникам дослідних підрозділів мережевих структур виявляти індивідуальні потреби інноваційного розвитку та розробляти індивідуалізовані області інновацій мережевої структури, забезпечуючи тим самим велику ефективність інновацій. Результати оцінки дозволили виявити основні проблеми інноваційної діяльності мережевих підприємств. Ключові слова: інноваційний розвиток, імітаційне моделювання, інтелектуалізація, мережева взаємодія, мережеві підприємства. Формул: 0; рис.: 4; табл.: 2; бібл.: 15.