ОЦІНКА РІВНЯ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ ІННОВАЦІЙНО АКТИВНИХ ПІДПРИЄМСТВ ЯК ОСНОВА ПРОЦЕСУ УПРАВЛІННЯ В МЕЖАХ ФІНАНСОВО-ПРАВОВОГО ПОЛЯ - Літвін, Н.; Грабар, Н.; Тимофеєв , С.; Гарасим, П.; Мищишин O. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Сьогодні в сучасних умовах управління підприємством актуальною є побудова та впровадження ефективної системи управління економічною безпекою діяльності підприємства. Відповідно, елементом контролю необхідно підкреслити важливість оцінки рівня економічної безпеки для ухвалення фахівцями компанії успішних управлінських рішень. Під впливом миттєвих змін в управлінні проблематично обрати теоретичні та методологічні основи, які будуть використовуватися в такому елементі управління підприємством, у тому числі в економічній безпеці, як оцінка. Деякі параметри, які виходять при оцінці рівня економічної безпеки підприємства, не враховують усі важливі аспекти діяльності. Основна мета — оцінка рівня економічної безпеки інноваційно активних підприємств як основи процесу управління у фінансово-правовому полі. Доцільність застосування моделі Солоу для визначення рівня економічної безпеки інноваційно активних підприємств заснована на використанні таких кількісних показників, як наявні трудові ресурси, виробничі фонди, обсяг інвестицій в інновації, обсяг невиробничого споживання і кінцевий продукт, пропонується і обґрунтовується. Використання цієї методики дозволяє зробити висновок про важливість ресурсного забезпечення і домінуючий вплив забезпечення трудовими ресурсами інноваційно активних підприємств. Методологія дослідження передбачає, що на сучасному етапі оцінка рівня економічної безпеки підприємств здійснюється з використанням різних методів і прийомів. Погоджуючись із запропонованими економістами перманентними підходами, ми пропонуємо адаптувати до системи методів оцінки економічної безпеки підприємств метод, заснований на використанні моделі Солоу, суть якої полягає в тому, що економічна безпека підприємства розглядається в цілому як економічне явище. Ключові слова: економічна безпека, інноваційно активні підприємства, процес управління, фінансово-правове поле. Формул: 5 рис.: 0; табл.: 1; бібл.: 15.